Lufi a hasban

A felfúvódás kezelése

A rossz emésztés következtében a belekben nagy mennyiségű gáz keletkezik. A túlzott gázképződés pedig hasfájást, teltségérzetet, bélhangokat, illetve kólikaszerű fájdalmakat okozhat.

2008.02.12 12:30ideal.hu

A bélgázok fokozott mennyiségű távozása kellemetlen lehet. Az, hogy miként kerülhető el a felfúvódás, kiderül az alábbiakból. A káposztafélék, a hüvelyesek, a hagyma, a rostban gazdag táplálékok (teljes kiőrlésű kenyér, müzli, zöldségek, nyers gyümölcs, füge) és a hideg, széngázzal dúsított italok is okozhatnak felfúvódást. De előfordulhat az is, hogy a felfúvódás lelki kiegyensúlyozatlanság és idegesség következménye, vagy alkati jellegű emésztési gyengeséggel függ össze.

Ha a gázok a gyomorban és a has felső részében képződnek, nyomást gyakorolnak a rekesz- izmokra, ami nagyon kellemetlen szívtáji panaszokhoz vezet, nyomást vagy fájdalmas szorító érzést okoz. A felfúvódás normális esetben gyorsan elmúlik, ha a kiváltó ok megszűnik vagy ha a panaszokat kezelik.

Okvetlenül forduljon orvoshoz, ha felfúvódása erőteljes, fájdalmas, és önmaga nem tudja kezelni! Lehetséges, hogy a normális bélflóra-baktériumok károsodása okozza a panaszokat.

Kezelés gyógyszerek nélkül

A rostok egyrészt elősegítik a helyes emésztést, másrészt viszont „csemegét” jelentenek a gázokat termelő bélbaktériumoknak. Ha szeretné táplálkozását teljes értékű ételekre átállítani, csak kis lépésekben haladjon előre, hogy a bélbaktériumok fokozatosan hozzá tudjanak szokni az új helyzethez. Elegendő időt szakít az étkezésekre? Alaposan megrágja az ételeket? A nem megfelelően megrágott táplálék felfúvódáshoz vezethet. Az is felfúvódást okozhat, ha étkezés közben sokat beszél, mert így túl sok levegőt nyel. Használjon a főzéshez sok emésztést könnyítő fűszert, pl. köményt, ánizst, koriandert, majoránnát vagy gyömbért.

Ne hordjon szűk ruhákat. A melegítő hasi pakolás (tömlővel), a nedves-forró borogatás és a hideg-meleg lábfürdő megkönnyebbülést okoz, és csökkenti a fájdalmakat. A normális baktériumflóra helyreállítása orvosi segítséggel történik, ilyenkor a hiányzó bélbaktériumokat különböző készítményekkel visszatelepítik.

Ehhez azonban hozzátehet Ön is: fogyasszon el napi 1-2 kefirt vagy joghurtot, egyen savanyú káposztát vagy igyon sótlan bió savanyúkáposztalevet, egyen kovászos uborkát, végeztessen 10-15-ször kolon-hidroterápiát és/vagy böjtkúrázzon!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.