Átverik az immunrendszert

Álcázzák magukat a rákos sejtek - de hogyan?

Egy új svájci kutatás betekintést enged abba, hogyan maradnak észrevétlenek a daganatok a szervezetben az immunrendszer előtt úgy, hogy a nyirokcsomókat utánozzák.

2010.03.31 18:35medipress.hu

"A daganat úgy csapja be a szervezetet, hogy elhiteti vele, egészséges szövet" - mondta Melody Swartz, a Laboratory of Lymphatic and Cancer Bioengineering vezetője, a Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány első szerzője egy sajtóközleményben. Swartz és a Lausanne-i Szövetségi Műszaki Főiskola munkatársai szerint az eredmények jobb rákellenes kezelésekhez vezethetnek.

A vizsgálatban a kutatók egy olyan fehérjére koncentráltak, amely jellemzően a nyirokcsomókban fordul elő és felfedezték, hogy egyes daganatok is képesek termelni ezt a fehérjét, vagyis képesek nyirokcsomónak láttatni magukat. Ez az álruha lehetővé teszi a daganatok számára, hogy befolyásolják a T-sejteknek is nevezett immunsejtek működését, pont úgy, ahogyan a nyirokcsomók is teszik. Az eredmények fontos hatással vannak a daganatok immunterápiájára is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.