Listázható, mi minden romlott el egy rákos sejtben

Szisztematikus lista a rákos sejtek problémáiról

Az amerikai Princeton Egyetem kutatói kidolgoztak egy módszert, amellyel elkészíthető a rákos sejtekben előforduló hibák szisztematikus listája - adta csütörtökön hírül honlapján az amerikai egyetem (www.princeton.edu).

2009.12.14 14:54MTI

"Pillanatnyilag többféle rákot ugyanazzal a terápiával kezelnek. A jövőben sokkal pontosabbak lehetünk azáltal, hogy célzottan a mutációk által kiváltott kóros folyamatokat kezeljük" - mondta Saeed Tavazoie molekuláris biológus, a kutatás vezetője.

A csoport egy olyan komputeres programot fejlesztett ki, amely egyenként végigvizsgálja a tumorsejtekben lévő 20 ezer gén viselkedését. Amikor egy gén aktív, bekapcsolt állapotban van, az általa kódolt fehérje termelődik, így jelzésként szolgál. A terápiás beavatkozás attól függően változhat, hogy mi minden "romlott el" a sejtben, milyen természetű a rákos elváltozás.

A módszeres listázás úgy zajlik, hogy a program a tumorsejt teljes DNS-ét elemzi, szekvenálják a genetikai állományt, majd megállapítják, hogy mely szakaszok működnek a normálistól eltérően. A számítógépes elemzés rendszerbiológiai elvekre épül, figyelembe veszi, hogy az élő szervezetek alkotóelemei egymással elválaszthatatlan kölcsönhatásban működnek.
A tanulmány részleteit a Molecular Cell című szakfolyóirat pénteki számában tették közzé a kutatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.