Hogy az ünnepet ne az ügyeleten töltsük...

Élelmiszer-biztonsági tanácsok húsvéti bevásárláshoz

Az otthoni ételmérgezések gyakori okozói a nyers tojás héján, vagy belsejében időnként előforduló láthatatlan baktériumok, éppen azért fontos, hogy mindenki csak tiszta, friss és ép tojást vásároljon - olvasható a honlapon. A tojás dobozán a minőségmegőrzési idő feltüntetése kötelező, lejárt szavatosságú tojást nem szabad megvenni.

2010.03.31 12:42MÉBiH

A repedezett, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestéshez. A tojásokat kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett festékkel vagy természetes színezőanyagokkal, a többi között hagymahéjjal, céklával, áfonyával, szederrel, ibolyával, vöröskáposztával, kurkumával lehet színezni.

A tojásfesték megvételekor a termék minőségmegőrzési idejére és a csomagolás épségére is oda kell figyelni, textilfestéket nem szabad használni e célra. Csak friss tojást szabad megvenni és megfőzni, jó tudni, hogy a friss tojás lesüllyed, az állott tojás viszont fent lebeg a vízen. Ezeket egyenként, külön csészében feltörve kell ellenőrizni: ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy a színe, szaga nem a szokásos, nem szabad felhasználni. A héjas tojást száraz, hűvös helyen vagy hűtőben érdemes tárolni.

Lényeges szempont, hogy a nyers héjas tojás ne érintkezzen más élelmiszerekkel. A hagyományos nyers füstölt sonkát hűvös, szellős helyen kell tárolni, de a szakemberek nem javasolják, hogy hűtőben legyen. A nyers sonkát lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kilogrammos. Főzés után már hűtve kell tárolni. A főtt, füstölt sonkajellegű készítményeket fogyasztás előtt nem kell megfőzni és hűtőben kell tartani.

A tojásos, húsos ételeket alaposan át kell sütni-főzni, hogy a belsejük is elég forró legyen. A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, s nem csupán megmelegíteni, a forrás ugyanis elpusztítja a baktériumokat.

A megmaradt ételeket minél hamarabb érdemes lehűteni, majd a hűtőszekrénybe tenni, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.