A nyuszik talán megússzák

Nagyon fogy húsvétkor a tojás Somogyban

A nyúl igencsak kelendő ilyenkor húsvét előtt, ám nem annyira az ünnepi asztalon felszolgált ételek sorában, mint inkább - a gyerekek legnagyobb örömére - a színes tojásokat rejtő fűvel bélelt kosárban jutnak főszerephez. Pecsenyeként - Somogyban legalábbis - húsvétkor is csak az ínyencek fogyasztják - osztotta meg tapasztalatát az MTI-Presszel Varga Gábor, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főigazgatója.

2010.03.30 08:46MTI

Elmondása szerint Somogyban igen jelentős a vágónyúltenyésztés, ám nagy részét a külpiacon, például Olaszországban, Svájcban, Németországban értékesítik, ahol meglehetősen közkedveltek a nyúlból készült ételek.

A fogyasztók somogyi bázisát az önellátásra és a piacra termelő nyúltenyésztők és az ínyencek képezik, náluk az ünnepi asztalról nem hiányozhat a nyúlpecsenye - közölte a főigazgató, megjegyezve: az egy lakosra jutó éves nyúlhúsfogyasztás a megyében egyébként mindössze 10-15 dekagrammra tehető. A somogyi nyulak mellett az itt nevelt bárányok jó része - közel 90 százaléka - is külföldre, főként az olaszok és a görögök asztalára kerül.

A leggyakrabban sültként elkészített vágóállatból a somogyiak egy főre vetített éves fogyasztása mindössze 30 dekagramm, amelynek több mint egyharmadát húsvétkor - főleg sült formában - költik el. A nyúl- és báránypecsenyét tehát a jelek szerint a legtöbben nem hiányolják az ünnepi asztalról, nem így a tojást, amely elmaradhatatlan kelléke az ünnepkörnek.

Keményre főzve vagy kifújva, egyszínűre festve vagy gondosan kihímezve, és még ötlettől, képzelettől függően számtalan módon díszítve hirdeti az újjászületés, a tavasz mindig ígéretes eljövetelét. Arról nem készült statisztika, hogy hány somogyi család bíbelődik a tojásfestés valamely változatával, tény azonban, hogy húsvétkor több mint másfélmillió tojás fogy a megyében.

Amúgy évente hozzávetőleg 100 millió tojást termelnek Somogyban, közel 30 százalékkal többet, mint a megyei fogyasztás, amely egy lakosra vetítve évente megközelíti a 260 darabot. Húsvétkor egy-egy család átlagosan 15-20 tojást fogyaszt el, illetve ad cserébe az elhervadás elleni locsolásért - emelte ki Varga Gábor, hozzátéve, hogy a tojás mellett ugyancsak elmaradhatatlan sonkából évente 200 tonna fogy a megyében, ennek zöme húsvétkor illatozik a somogyi családok asztalán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.