15%-kal emelik a veszélyt

Vigyázat! Az antidepresszánsok növelik a szürkehályog kockázatát

A Brit Kolumbia Egyetem, és a McGill Egyetem kutatói szerint néhány antidepresszáns gyógyszer növeli a szürkehályog (katarakta) kialakulásának esélyét.

2010.03.11 09:29medipress.hu

A vizsgálat 200 ezer, 65-nél idősebb quebec-i lakost felölelő adatbázis alapján készült. Statisztikailag szignifikáns összefüggés volt a katarakta diagnózisa, illetve katarakta miatti sebészeti beavatkozás, és a kórelőzményben szereplő szelektív szerotonin visszavételt gátló (SSRI) antidepresszáns szedése között Az Ophthalmology március 8-i számában megjelent tanulmány csak az összefüggésre világít rá, az okokra nem.

A kutatók szerint éppezért más klinikai faktorok – például dohányzás – figyelembevételével a megerősítéshez további elemzések szükségesek. Korábban állatkísérletes vizsgálatok jutottak arra a következtetésre, hogy az SSRI-osztályú gyógyszerek növelik a katarakta kialakulásának esélyét.

A szóban forgó vizsgálat, melyet a vancouveri Dr. Mahyar Etminan vezetett, azonban rámutatott, hogy betegek esetén az SSRI-k egészében véve 15%-kal emelik a veszélyt, azonban az egyes gyógyszerek között különbségek vannak: a fluvoxamin szedése 51%-kal, a venlafaxin 34%-kal hordozott nagyobb kockázatot, míg hasonló összefüggést nem találtak a fluoxetin, a citalopram és a sertralin hatóanyagú gyógyszerekkel kapcsolatban. A szürkehályog a gyógyszerek hatására átlagosan két év alatt alakult ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.