Idős korban gond lehet a korábban szedett nyugtató

Csonttörés antidepresszáns miatt

Egy nemrég végzett kutatás szerint az alvászavarok és kedélyjavítóként használt nyugtatók lehetnek a felelősek az idősek körében egyre gyakrabban előforduló csonttörésekért.

2009.12.04 12:12medipress.hu

A combnyaktörés és a különböző csípősérülések a fejlett világban az ötödik leggyakoribb haláloknak számítanak. Az antidepresszánsok szoros összefüggésbe hozhatók a csonttörések esetek megnövekedett számával, különösen, mert az ilyen típusú gyógyszereknek erős nyugtató és bódító hatásuk van, emiatt nagyobb a balesetek kialakulásának esélye.

Az anti-pszichotikus szerek, amelyeket a skizofrénia kezelésére használnak, valamint a benzodiazepinek is rendelkeznek ilyen hatással. "Az idősek sokkal érzékenyebben reagálnak a gyógyszerekre és szervezetük kevésbé hatékony a lebontásukban, ami felerősíti a mellékhatásokat, és növeli a csonttörések kialakulásának esélyeit" - nyilatkozta Carlo Marra, a kutatás vezetője. "Ilyen esetekben a pszichoterápia és a kevésbé szedatív hatású szerek előnyösebbek, hiszen nem veszélyeztetik az idősek egészségét."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.