3 tartalmas, téli leves recept

Levesek a léleknek, télire

Egy tál ízletes, tartalmas, gőzölgő levesnél nincsen jobb a hűvös téli estéken. Könnyű őket elkészíteni, laktatóak és egészségesek.

2010.02.09 08:27Ildikó

Pótolhatjuk a szervezetünk vízháztartását és plusz egy adag zöldséggel egészségünkhöz is hozzájárulunk. Összegyűjtöttünk Önnek 3 tartalmas és ízletes téli levesreceptet, amellyel melengetheti a lelkét.

Frankfurti leves

Hozzávalók a Frankfurti leveshez, négy személyre:
- 40 dkg kelkáposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 nagyobb burgonya
- 1 dl olaj
- kevés liszt
- 20 dkg virsli
- 1 csokor petrezselyem
- 1,5 dl tejföl
- majoranna, só, bors ízlés szerint

A frankfurti leves elkészítése:

A finomra vágott vöröshagymát az olaj felében megpároljuk. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát és a kis kockákra vágott burgonyát. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük majorannával és finomra vágott petrezselyemmel (egy-két levelet tegyünk félre a tálaláshoz).

Felengedjük vízzel. Mikor a burgonya már félig megfőtt, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott kelkáposztát is.

Az olaj másik feléből kevés liszttel rántást készítünk, ehhez adjuk hozzá a tejfölt, simára keverjük, majd besűrítjük vele a forrásban lévő frankfurti levest.

Összeforraljuk, s csak a végén tesszük bele az előzőleg pár csepp olajon megpirított virslikarikákat. Petrezselyemmel díszítjük.

Csirkehús leves

Hozzávalók a csirkehús leveshez, 4 személyre

-Csirkehús (szárny, comb, farhát, csirkemáj)
- Sárgarépa, fehérrépa, zellergumó, karalábé
- 1 fej vörös hagyma, 1 gerezd fokhagyma
- Egy-egy marék zöldborsó/ kelbimbó/ gomba/ spárga/ brokkoli/ karfiol
- Petrezselyem zöldje
- Babér levél
- Húsleves vagy zöldségleves kocka
- Só, egész bors
- Chilli, Erős Pista (kihagyható)
- Levestészta

A csirkehús leves elkészítése:

Pucoljuk meg a zöldségeket. A gyökeres zöldségek felét vágjuk fel nagyobb darabokra, a másik felét hagyjuk egészben.

Helyezzük el egy nagy lábosban a csirkehúst, a vöröshagymát, fokhagymát és az egész gyökeres zöldségeket. Sózzuk meg egy kicsit. Mielőtt felforr a leves, egy szürke hab keletkezik a felszínén - ezt feltétlenül szűrjük le egy szűrővel. (A hús levest ne forraljuk túl.)

Amikor felforrt a leves, adjuk hozzá a darabos gyökeres zöldségeket, a leveskockát, a borsot és egy-két babér levelet és a petrezselyem zöldjét, egészben. Vegyük le takarékra, és fedő alatt főzzük kb 40-50 percig. Csupán ekkor tegyük bele a többi zöldséget, mert ezeknek a főzése csupán 15-20 percet igényel.

Főzzük meg a leves tésztát, majd tálaljuk külön, hogy ki-ki ízlésének megfelelően adhassa a leveshez. Erős pistával, vagy szárított chilivel fokozhatjuk az ízhatást.

Lencsegulyás

Hozzávalók a lencsegulyáshoz, 4 személyre:

- 20-30 dkg lapocka apró kockákra vágva
- 1 csomag vegyes leveszöldség
- 1 vöröshagyma
- 25 dkg lencse egy éjszakára beáztatva
- ételízesítő
- babérlevél
- szerecsendió
- liszt
- pirospaprika
- mustár
- füstölt sonka/kolbász/szalonna/tarja

A lencsegulyás elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymát a feldarabolt hússal kevés zsiradékon kicsit megpirítjuk. Megszórjuk liszttel, paprikával, majd felöntjük hideg vízzel.

Beletesszük a lencsét, az ételízesítőt, a babérlevelet, a füstölt sonkát és addig főzzük, amíg a lencse is és a hús is félig megpuhul.

Hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, és készre főzzük.

Amikor minden megfőtt, keverjünk bele egy púpos kiskanál mustárt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.