Ötük várandós volt

Új vírus - száztízen haltak meg

Száztíz ember halála hozható összefüggésbe az új típusú influenzavírussal, közülük öt volt várandós - közölte Falus Ferenc országos tiszti főorvos hétfőn Budapesten.

2010.02.01 17:17MTI

Jelenleg 11 várandóst kezelnek kórházban, közülük egy szorul gépi lélegeztetésre - mondta sajtótájékoztatóján az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc arra kérte a krónikus betegeket kezelő és terheseket gondozó orvosokat, hogy akit eddig nem oltottak be az új vírus elleni vakcinával, most tegyék meg, de az egészségesek is kérhetik még a védőoltást.

Mint mondta, a járvány első hulláma véget ért, de feltehetően tavasszal jön a következő hullám, így aki most megkapja az oltást, az már védetté válik tél végére, tavaszra.

A védettség 8-12 nap alatt alakul ki, és 6-8 hónapig tart.

A szakember elmondta, tavaly november és idén január vége között összesen 39 kismamát ápoltak kórházban a H1N1 vírus okozta fertőzés miatt, közülük csak kilencen kaptak védőoltást; négyüknél nem telt el elegendő idő ahhoz, hogy kialakuljon a védettség, a további négy kismamánál azonban az oltás életmentőnek bizonyult, mert az oltásnak és a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően meggyógyultak. Egy várandósnál pedig nem lehet tudni, mikor kapta az oltást - mondta el Falus Ferenc, hozzátéve, az öt elhunyt kismama egyike sem volt beoltva.

A elvesztett várandósok közül kettőnél a magzat sem élte túl a megbetegedést.

Gál János, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója a sajtótájékoztatón beszámolt a január 18-án meghalt kismama kezelésének részleteiről, miután a család feloldotta a nyilatkozattételi tilalmat. A professzor elmondta hogy a kismama december 3-án került a klinikára és két hétig volt lélegeztetőgépen. Miután a gépről levették, még kilenc napot töltött az intenzív osztályon, majd átkerült a rehabilitációs osztályra jó állapotban, és hat nap után gyógyultan távozott az kórházból. A nőnél azonban úgynevezett légmell alakult ki, ami súlyos, életveszélyes állapot - ismertette az orvos.

Azonnal ismét kórházba szállították, ahol a kezelés részeként ismét gépi lélegeztetést kapott. Két hétig küzdöttek az életéért. Gál János hozzátette: akkor már nem volt H1N1-fertőzött, a hosszú gépi lélegeztetés miatt alakult ki tüdejében szövődmény.

Múlt héten pénteken hagyhatta el az intenzív osztályt az a kismama, aki legelőször került a SE Klinikájára még november 24-én - számolt be a klinikaigazgató a sajtótájékoztatón egy másik esetről. A várandós nőt 50 napig géppel lélegeztették, ezután a kórház pulmonológiai osztályára helyezték.

A nőnél még tavaly császármetszést hajtottak végre, öt hónapos magzata halva született - ismertette a professzor. A nő egészségesnek mondható. Gál János tájékoztatása szerint, a hosszan tartó lélegeztetésnek komoly szövődményei vannak, és olyan esetekben, amikor a vírus amúgy is roncsolja a tüdőszövetet, hatványozottabban előfordulhat szövődmény.

"Mindenkinél, akit hosszan tartanak lélegeztetőgépen, léphet fel szövődmény több hét vagy akár hónap után" - mondta.

Az idő előrehaladtával azonban csökken a szövődmény kialakulásának esélye. Falus Ferenc elmondta még, az újinfluenza miatt meghaltak egynegyede egészséges volt és a nagyjából 80 ezer magyarországi terhes 17 százaléka kapott védőoltást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.