Köze lehet a gyerekek bőrkiütéseihez

Vigyázat - támad a vécédeszka!

Az agresszív tisztítószerek és a festett vagy lakkozott fa vécédeszkák is felelősek lehetnek a gyerekeknél egyre gyakrabban előforduló bőrkiütések számának növekedéséért - állítják a Johns Hopkins Egyetem Gyerekkórházának orvosai.

2010.01.31 08:55medipress.hu

Dr. Bernard Cohen gyerekbőrgyógyász és munkatársai öt olyan kiütéses esetet ismertettek a Pediatrics folyóirat februári számában, amelyek a vécéülőkékkel hozhatók kapcsolatba.

"A vécéülőke-bőrgyulladás minden tankönyvben szerepel és gyakran látható a fejlődő országokban, de a fiatal gyerekgyógyászok nem találkoznak vele a gyakorlatban"
- mondta el Cohen az egyetem sajtóközleményében.

A cikkből kiderült, hogy a helyes diagnózis és a kezelés minden esetben késett.

Cohen szerint ha a farpofákon és a combok felső részén bőrirritációt látunk, gondolnunk kell az otthon és az iskolában használt vécéülőkékre és a tisztítószerekre.

A legtöbb ilyen eset enyhe lefolyású és szteroidtartalmú krémekkel jól kezelhető, azonban helytelen kezeléssel a gyulladás továbbterjedhet és fájdalmat, viszketést okozhat a gyereknek.

A folyamatosan irritált bőr érzékenyebb a fertőzésekre és ekkor már szájon át szedendő antibiotikumokra is szükség lehet.

A vécéülőke-bőrgyulladás megelőzésére a nyilvános vécékben használjunk papírülőkét, a fa deszkákat cseréljük ki műanyagra és naponta tisztítsuk a deszkát és a vécécsészét, ehhez azonban ne használjunk agresszív tisztítószereket, maradjunk az alkoholnál és a hidrogén-peroxidnál, amelyek kevésbé irritálják a bőrt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.