A bőrt a téli időjárás ellen is védeni kell

Télen a száraz bőr és cserepes ajkak gondot okoznak

Ha odakint hideg van, a páratartalom pedig alacsony; odabent viszont fűtünk és kiszárad a levegő, akkor a bőrünk berepedezik, az ajkunk pedig cserepes lesz.

2009.12.29 12:35medipress.hu

A hámlás, berepedezés és viszketés megelőzésére fordítsunk kiemelt gondot a bőrápolásra a hideg évszakokban. Használjunk naponta krémes alapú hidratálót, javasolja Dr. Anjali Dahiya, a New York-i Presbiteránus Kórház Iris Cantor Női Egészségügyi Központjának bőrgyógyásza. A legjobb, ha közvetlenül tusolás után kenjük fel a hidratálót, így a nedvességet a bőrfelszínbe zárjuk.

Az érzékeny bőrűek olyan terméket válasszanak, amiben nincs illatanyag vagy lanolin. Habár a fertőzések terjedése ellen javasolt a gyakori kézmosás, a sok szappantól és víztől kirepedezhet a kéz bőre. Használjunk enyhe szappant, utána pedig kenjük be a kezünket hidratálóval, ami segít enyhíteni a szárazságot. Fürdéskor kerüljük a túl forró víz használatát.

A rövid, langyos vizes zuhany vagy fürdő, nem irritáló, nem detergens alapú tisztálkodó szerrel kíméli a bőrt. Közvetlenül utána használjunk ásványi olajos vagy petróleumos zselészerű hidratálót, a nedvességet pedig lágy mozdulatokkal itassuk fel a bőrről. Ha mindennap leöblítjük a bőrünket, de kevesebb szappant használunk, akkor megvédhetjük a bőr természetes egyensúlyát, mondta Dr. Monica Halem, a New Yorki Presbiteránus Kórház és a Columbia Egyetemi Kórház bőrgyógyász-bőrgyógyászati sebésze.

A fűtőtestek száraz levegője ellen úgy védekezhetünk, ha párologtatók segítségével juttatunk vissza némi nedvességet a levegőbe. Ne felejtsük el gyakran kitisztítani, nehogy penész és gomba telepedjen meg benne. Ha kimegyünk, takarjuk be az arcunkat, használjunk petróleum alapú balzsamot az ajkunkra. Javasolt a napfényvédő krémek alkalmazása is, ami télen ugyanolyan fontos, mint nyáron, ha hóval borított környezetben tartózkodunk, tette hozzá a bőrgyógyász.

Lehet, hogy erős késztetést érzünk arra, hogy sápadt bőrünket szolárium segítségével varázsoljuk barnává, de álljunk ellen a kísértésnek. A szolárium károsítja a bőrt, korai öregedéshez, a bőrrák fokozott kockázatához vezet. Ehelyett jobb az önbarnító krém, ami tartalmaz extra hidratálót, mivel néhány ilyen termék szintén szárítja a bőrt. Ha a hámlást, viszketést, berepedezést nem enyhítik a hidratálók, érdemes felkeresni a bőrgyógyászt, aki esetleg receptre kiadható gyógyszert ajánl.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.