Veszélyesen terjed a hepatitis-C fertőzés

A nyolcadik kerület tömegesen vonza a drogosokat

Veszélyesen elterjed a hepatitis-C fertőzés a józsefvárosi droghasználók körében. Játszótereken elhasznált és eldobált fecskendők, nyílt terepen való intravénás szúrások jellemzik a kerületet.

2010.01.18 13:39medipress.hu

Nem meglepő tehát, hogy az országos arányszámokat sokszorosan meghaladó hepatitisz-C fertőzés az intravénás droghasználók körében.

Barna zacskó
Alapfelszerelés, amit a Kék Pont alapítvány minden nap 16 órától 20 óráig ad az odalátogatóknak. Megtalálható benne mindaz, ami szükséges ahhoz, hogy megelőzhető legyen a járvány kialakulása. Öt steril tű, aszkorbinsav, érszorító, melegítő, törlőkendő. A Kék Pont tűcsere programjában ma 1600 józsefvárosi regisztrált drogos van, közülük minden harmadik hepatitis-C fertőzött.

Dr. Kocsis Máté, Józsefváros újonnan megválasztott polgármestere pedig próbálja a szőnyeg alá seperni a problémát, és mindössze csak szankciókkal akarja elérni, hogy a Kálvária teret ne nevezzék Gettó negyednek. Kijelentette: "Józsefvárosba a Kék Pont Alapítvány tűcsere-programja tömegesen vonzza a drogosokat, akik az alapítvány Kálvária téri irodájában átvett tűket a kerületi közterületeken dobálják el".

Mi is az a hepatitisz C?

Krónikus májgyulladásnak is hívják, általában vírusfertőzés következtében alakul ki. A hepatitis-C egy RNS vírus mely gyakran a krónikus májgyulladás okozója, aminek következtében májrák, és májzsugor alakulhat ki. Nem csak a májsejtekben szaporodik, és nem csak azokat támadja: a nyiroksejtekben is megél, valamint ízületi és bőrpanaszokat, izom és vesegyulladást is okozhat.

Hepatitisz C szűrések
Csendes járványnak is szokták nevezni a hepatitisz C-t, mert a tünetek csak hosszú idő, 10-20 év után jelentkeznek, a fertőzött pedig a nélkül adhatja tovább a vírust, hogy egyáltalán tudna róla. A betegek mintegy 15-30 százaléka épül csak fel spontán, a többiek krónikus májbetegséget kapnak, amibe a betegek akár 5 százaléka is belehal. A Kálvária téri központban megszűrt emberek többsége sem tud arról, hogy fertőzött, mert a szűrés után csak kevesen mennek vissza a leletekért.

Kék Pont - negyedik éve
A Kék Pont drogkonzultációs központ 2006 óta végez az intravénás droghasználók körében tűcsere programot. Naponta körülbelül ötven droghasználót látnak el steril injekciós tűvel. A program lényege a Hepatitis C megállítása valamint a közös tűhasználat megelőzése, amivel további betegségek terjedése is elkerülhető. Ilyen az AIDS, a TBC, illetve a Szifilisz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.