Molekulát céloz meg a májban a gyógyszer

Csimpánzokon tesztelték a Hepatitisz C ellenszerét

A hepatitisz C gyógyítását szolgáló kísérleti orvosság jól működött a csimpánzok kezelésénél. A kísérleti gyógyszer, az egyéb antivirális készítményektől eltérően, amelyek megtámadják a vírust, egy kis RNA molekulát céloz meg a májban, melyre a hepatitisz C válaszol, jelentették be a tudósok a Science Express folyóirat online kiadásában.

2009.12.09 18:18medipress.hu

A gyógyszert, melynek neve SPC3649 , a dániai Santaris Pharma A/S cég fejlesztette ki. A készítményt jelenleg humán klinikai vizsgálatokon próbálják ki egészséges önkéntesek közreműködésével, számolt be Robert Lanford, a tanulmány társszerzője.

Lanford a Santaris kutatóival és a koppenhágai Institute of Technology munkatársaival működött együtt. Megállapították, hogy a gyógyszert más betegségek kezelésére is lehet alkalmazni, így HIV, rák és gyulladást okozó megbetegedések esetében. Kísérletük során a készítményt csimpánzokon tesztelték, akik krónikus hepatitisz C fertőzésben szenvedtek.

A két állatnál, miután magasabb adagokat kaptak, háromszázötvenszeres csökkenést tapasztaltak vérük és májuk vírus szintjében. A hepatitisz C a vér közvetítésével terjed, és a májban okoz gyulladást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.