A magas vércukor az egészségtelen életmód jele

A magas vércukor szint rákot okozhat

Összefüggést találtak a magas vércukor szint és a rákos megbetegedések között. "Az eredmények aggasztóak, különösen Angliában, ahol a becslések szerint 10,1 millió embernek magas a vércukra az egészségtelen életmódnak köszönhetően" - írja a The Guardian.

2010.01.07 11:54medipress.hu

A túlzott vércukor szinttel rendelkezőknek nagyobb esélyük van megkapni és belehalni a rákba, a Public Library of Science Medicine-ben olvasható kutatások szerint.

A svéd Umea Egyetem tudósai 274 126 férfi, és 275 818 magas vércukorszintben szenvedő nőt vizsgáltak meg, majd egy évtizeddel később megnézték, közülük hányan betegedtek meg rákban, és haltak bele.

A férfiak esetében növekedett a májrák, az epehólyag és a légzőszervi megbetegedés kockázata, valamint a pajzsmirigy rák, a myeloma multiplex és a végbél rák esélye is. A nőknél jelentős kapcsolatot találtak a vércukorszint és a rák között, náluk a hasnyálmirigyrák, a húgyhólyag, a méh nyakrák, valamint a gyomorrák fordult elő.” – írják a kutatást végző tudósok.

Az eredmények aggasztóak. A nők esetében minél magasabb a vércukorszint, annál nagyobb az esély a megbetegedésre. A férfiak esetében még nincs kapcsolat, de ez változhat.” – közölte Dr. Tanja Stock, a kutatás vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.