Nemcsak a friss lehelletet gyilkolja...

A fokhagyma a H1N1 ellen is kiváló lehet

A fokhagyma köztudottan jó a vámpírok, és a friss lehellet ellen, de nemrég kiderült: hatásos lehet a H1N1 fertőzés megelőzésében is. Úgy tűnik a vírusok sem bírják elviselni a hagyma utáni szájszagot...

2009.12.26 16:33medipress.hu

Ennek persze a termelők, és a kereskedők örülnek a legjobban. Kis túlzással, aki jó befektetést keres mostanában Kínában (itt terjedt el leginkább ugyanis ez a hiedelem), az ne aranyat, kőolajat, vagy ingatlant vegyen, hanem bizony jó sok fokhagymát.

A zöldség ára a sertésinfluenza-pánik kitörése óta több mint negyvenszeresére emelkedett, legalábbis a Kínai Kereskedelmi Minisztérium adatai alapján. Spekulánsok megkezdték a fokhagyma készletek felvásárlását, mivel ha később még tovább nő az ára, komoly összeget lehet vele keresni. Jerry Lou a Morgan Stanley elemzője szerint a kereskedők akár milliókat is kereshetnek, méghozzá dollárban!

„Mindössze egy raktárra, pár kamionra, és persze jó sok készpénzre van szükség! Tulajdonképpen ez egy régi trükk: szerződj le jó sok termelővel, halmozz fel minél nagyon készletet, és a kereslet növekedése miatt szépen felmegy az ár.” – nyilatkozta a szakértő a Washington Postnak, majd hozzátette: „Mindössze azzal, hogy egyik raktárból a másikba szállítod az árut, dollármilliókat keresel.” A vírusellenes hiedelem annyira elterjedt, hogy például Hangzhou egyik iskolájában a vezetőség vásárolt 200 kiló fokhagymát, és azóta minden ebédkor azt is adnak a szerencsétlen gyerekeknek. El lehet képzelni milyen illatok terjengenek arrafelé…

Az egyik diák egy internetes fórumon ezt jegyezte fel: „Szerencse, hogy azóta nem voltam iskolában, biztosan belehaltam volna annyi fokhagymába!” Kína egyébként önmagában háromszor annyi fokhagymát termel, mint a világ összes más országa együttvéve, még úgy is, hogy a farmerek csökkentették az elültetett hagymák mennyiségét a gazdasági világválságra való tekintettel. Egyébként az egész történet kísértetiesen hasonlít a Nagy Holland Tulipánhagyma Buborékra, amikoris 1637-ben befektetők ezrei hitték, hogy a tulipánhagyma ára folyamatosan emelkedni fog az idők végezetéig. Nos, nem így lett, és emiatt ezrek lettek földönfutók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.