Csípős, pikáns és jótékony - a fokhagyma!

Büdös, de áldásos a hatása!

A legújabb kutatások szerint a fokhagyma csípős ízét és pikáns aromáját adó anyag a felelős annak kedvező élettani hatásaiért is.

2009.02.15 08:52medipress.hu

A szakértők állítják, az allicin nevű növényi összetevő bomlásakor keletkező sav a felelős a fokhagyma jótékony hatásaiért.

A tudósok régóta gyanítják, hogy a növény jellegzetes ízét adó allicin egy rendkívül erős antioxidáns. Arra azonban csak most derült fény, hogy pontosan hogyan is fejti ki áldásos hatását az allicin.

A fokhagyma nem tartalmaz jelentős mennyiséget egyik olyan növényi összetevőből sem, ami megmagyarázhatná erős antioxidáns tulajdonságait.

"A zöld tea és a szőlő esetében a magas flavonoid-tartalom felelős az erőteljes antioxidáns jellegért, a fokhagyma esetében azonban eddig nem találunk ilyen összetevőket
- nyilatkozta Dr. Derek Pratt, a Queens Egyetem kémikus professzora - Ezért került a figyelem középpontjába az allicin, amelynek hatásmechanizmusa eddig ismeretlen volt."

Vizsgálataik során Dr. Pratt és kollegái rájöttek, hogy az allicin lebomlásakor keletkező szulfonsav lép reakcióba a káros szabadgyökökkel, és ez a felelős a fokhagyma erős antioxidáns jellegéért.

"Az allicinnek tehát le kell bomlania, hogy potens antioxidáns váljon belőle. A szulfonsav az egyik legerősebb antioxidáns, ami szinte azonnal leköti a szabadgyököket" - nyilatkozta Dr. Pratt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.