Csak a vámpírok ellen jó?

Rosszindulatú daganatok ellen nem véd a fokhagyma

A fokhagyma az egyik legtöbbet használt fűszernövény, de az eddigi tudományos eredmények nem elégségesek ahhoz, hogy rákellenes gyógyszerré is nyilváníthassák.

2009.03.03 07:14MTI

Korea Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyező Hivatalának véleményét az American Journal of Clinical Nutrition folyóirat közölte. A piramisok építőinek sok fokhagymát adtak, mert úgy vélték, hogy az kell a jó teljesítményhez.

De nemcsak a kétkezi munkások kaptak az illatos fűszernövényből bőségesen: Tutanhamon sírjában is találtak fokhagymagerezdeket. Az illóolajokban gazdag növényt nemcsak fűszerezésre, de gyógyításra használták már a kezdetektől. A görög Hippokratész, az orvostudomány atyja gyógyszerkönyvének alapjaként írta le a fokhagymát. Az utóbbi időben az érdeklődést az váltotta ki, hogy a fűszerből olyan anyagokat sikerült kimutatni, melyek rákellenes hatásúak.

Kínában megfigyelték, hogy a gyomorrákot megelőző szövetkárosodások ritkábban fordultak elő azokban, akik sok fokhagymát ettek, kiváltképp akkor, ha különböző vitaminkészítményeket is fogyasztottak. Laboratóriumban azt is kimutatták, hogy a fokhagymában lévő egyik vegyület fokozza a rosszindulatú daganatsejtek programozott sejthalálát. A diallilszulfid, a fokhagyma egyik bioaktív anyaga gyorsítja a férfi nemi hormon, a tesztoszteron anyagcseréjét, ezért gátolja a prosztatarák kifejlődését. A különböző vizsgálatok eredményei azonban ellentmondásosak voltak, ezért a koreai Dzsi Jon Kim és Oran Kvon átnézték az erre vonatkozó orvosi szakirodalmat. Összegyűjtötték az 1955 és 2007 között megjelent tanulmányokat.

A folyóiratokban sok cikk olvasható arról, hogy a fokhagyma megelőzi vagy gyógyítja a rosszindulatú daganatos betegségeket, de ezek közül csak 19, emberre vonatkozó dolgozat készült olyan feltételek szerint, hogy annak állításai elfogadhatóak. Megfelelően ellenőrzött vizsgálatok hiányában nincs megbízható adat arra, hogy a fokhagyma egyértelműen csökkentené a rosszindulatú daganatok veszélyét.

A koreai szakemberek szerint a kérdés pontos tisztázását tovább bonyolítja, hogy a fokhagyma föltételezett daganatellenes hatását befolyásolja az is, milyen formában kerül a szervezetbe, nyersen fogyasztják-e vagy különböző módon készített ételekkel kerül a szervezetbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.