Ettől kevésbé lesz másnapos...

Nem akar fájó fejet? - Whisky helyett vodkát igyon!

Immáron tudományosan bizonyított tény, hogy a Bourbon rosszabb másnaposságot okoz, mint a vodka. Erről számolnak be legalábbis amerikai kutatók, miután 95 önkéntessel végeztek kísérleteket.

2009.12.25 12:15MTI

Az 58 nő és 37 férfi önkéntes beszámolói alapján készítette tanulmányát a Damaris Rohsenow által vezetett kutatócsoport, amely eredményeiről az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című szaklapban számolt be.

A providence-i Brown Egyetem kutatói szerint a whiskyelőállítás során keletkezett melléktermékek, például a tanninok, az aceton és a furfurál okolhatók a fokozottabban fájó fejekért.

A whisky ugyanis 37-szer annyi mellékterméket tartalmaz, mint a vodka. A whiskykedvelők vigaszául szolgáljon, hogy a két nedű élvezőinek másnap reggel ugyanolyan rossz volt a reagálóképessége, koncentrációja és teljesítőképességük többi mutatója.

Az alvászavarok is megegyeztek. A kijózanodott résztvevők azonban nem érezték bizonytalanabbnak magukat például a vezetésnél - tudósít a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de).

Számos szakmában azonban attól függ a biztonság, hogy a foglalkoztatottak milyen sokáig képesek kitartóan figyelni feladataikra. Ezt a figyelem pedig még akkor sem az igazi, amikor az alkohol már elhagyta a szervezetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.