A baconos szendvics a megoldás

Köszönjük meg a brit tudósoknak: megvan a másnaposság ellenszere

A sültbaconos szendvics csökkenti a másnaposságot - állítják brit kutatók.

2009.04.07 16:59MTI

Elin Robert, a Newcastle-i Egyetem Élettudományi Központjának kutatója szerint az étel ugyan nem szívja fel az alkoholt, ám felgyorsítja az anyagcserét, megkönnyítve ezáltal a szervezet méregtelenítését.

Ily módon az étkezés után javul a tivornyázó közérzete - olvasható a BBC hírei között. "A kenyér gazdag szénhidrátforrás, a bacon viszont tele van fehérjével, amely aminosavakra bomlik le. A szervezetünk pedig igényli az aminosavakat" - magyarázta Elin Roberts.

Mint kifejtette, a túlzott alkoholfogyasztás kimeríti az agy ingerületátvivő anyagait, az úgynevezett neurotranszmitterek készleteit is. A baconban lévő proteinek aminosavakká bomlanak le, ezek pedig felszaporítják az ingerületátvivő anyagokat, s ezáltal kitisztul a tivornyázó feje. A baconos szendvics jótékony hatása azonban nem merül ki az anyagcsere fokozásában és az ingerületátvivő anyagok szintjének emelésében. A piruló szalonna ínycsiklandó illata is szükséges, amely a brit kutató szerint komplex vegyi reakciót indít el a szervezetben.

Ez az illat Elin Roberts szerint még a megrögzött vegetáriánust is kísértésbe viheti. "Valami mélyebb dolog van a háttérben. Nem csupán egy ízletes étel gondolata ötlik fel bennünk, hanem valamilyen komplex vegyi reakció indul be szervezetünkben" - emelte ki a kutató.

A hús gyakorlatilag vízből és fehérjéből áll, utóbbi biztosítja a szervezet számára szükséges aminosavakat. "Szükségünk van azonban egy kis zsírra is. Minden diétázó tudja, hogy a teljesen zsírtalanított húsnak egészen más az íze. Kell egy kis zsiradék, hogy ízletes legyen az étel" - mondta Elin Roberts, aki szerint az illat hozza lázba az étkezőt, elősegítve a gyomornedvek kiválasztását.

"Az illat és az íz szorosan összetartoznak. Amennyiben nem érezzük az illatokat, az étel sem ízlik majd annyira"
- magyarázta a kutató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.