Rosszul sült el a Mikulás-kritika

A Mikulást az elhízás, az ittas vezetés és a gyorshajtás mintapéldájaként állította be

Egy ausztrál kutató, aki a Mikulást egy korábbi írásában rossz példaképként állította be, védekezni kényszerült. Állítása szerint hisz a vörös ruhás figurában, tanulmányát pedig mindössze ünnepi tréfának szánta.

2009.12.21 14:11medipress.hu

A Monash Egyetem munkatársa, Nathan Grills azt mondta, a tanulmányt, mely a Mikulást az elhízás, az ittas vezetés, a gyorshajtás és az egészségtelen életmód mintapéldájaként tüntette fel, szabad idejében készítette, egyfajta vicces kikapcsolódásként.

”A 'Mikulás – az egészségügy számkivetettje’ című cikkemet görbe tükörnek szántam. Ez egy karácsonyi tréfa.” – nyilatkozta Grills az Australian Associated Press-nek. "Szerettem volna egy kis vidámságot csempészni a Karácsonyba, némi komolysággal fűszerezve, hogy az egészségről is szó essen az ünnepi asztalnál.” A szerző azt is elmondta, hogy a British Medical Journal oldalain megjelent tanulmánya miatt igen csak megkritizálták a világ minden tájáról, és csalással vádolták. "Szeretném tisztázni, hogy nem vagyok Mikulás-kutató.

A cikket a szabad időmben írtam, kikapcsolódás gyanánt.” – mondta Grills, aki azt állítja, hogy hisz a Mikulásban, és szereti is a szakállas jelképet.” Grills azt állítja, hogy van összefüggés a Mikulás-tisztelet és a gyermekkori elhízás között.

Szerinte a Mikulásnak nem kellene süteménnyel tömnie magát, a rénszarvas-szán helyett pedig hordhatná az ajándékokat gyalogszerrel, kocogás közben, esetleg kerékpáron. A tanulmány szerint kivetni valót hagy maga után biztonsági szempontból az is, ahogy a tetőkön repked, és a kéményekbe ugrik. Sokan aggódnak amiatt is, hogy a Mikulást megszemélyesítő emberek esetleg a sertésinfluenza vírusát is terjeszthetik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.