Boldog ünnepet mindenkinek!

Kiscsizmákat beélesíteni, hamarosan itt a Mikulás!

Ma éjszakára készítsük elő a kifényesített csizmákat és levelünket az ablakba, felejtsük el egy pillanatra a gondokat és bánatunkat. A népi hagyományok szerint december 5-e éjjelén és december 6-a hajnalán Mikulás teszi tiszteletét házunknál.

2009.12.05 18:46ma.hu

Mikulás a katolikus valláshoz kötődik, ő ugyanis Szent Miklós püspök népies alakja. A Télapó szó jóval később, a 20. század első harmadában terjedt el, szinonimaként használjuk a Mikulás szóra. Mint minden más, a hagyományos ünneplés a városokban és falvakban álarcos játék volt december 6-án, Miklós napján.

Pontosan nem ismert, hogy mikor gyűrűzött be ez a népszokás nyugatról Magyarországra, de egy 18. század végén megjelent tiltás utal az ünnepre- vagyis arra, hogy ugyan ne ijesztgessék már a gyerekeket. Az akkori Mikulás nem a ma jól ismert piros arcú, fehér szakállas szelíd öregember képében látogatta meg a kisebbeket, hanem egy koromfekete ember volt, aki büntetni jobban szeretett, mint jutalmazni.

Az eredetkutatók egyik álláspontja szerint ez a rémisztő alak Odin germán főistenségből nőtte ki magát, akinek kettős személyisége volt: ugyanúgy megvolt benne a jó, mint a rossz is. A jóságos alakja ajándékokat osztott, míg a rossz alakja kegyetlenül büntetett. A jóságos Mikulás ideje a 20. század utolsó harmadától él a köztudatban. A kipucolt cipőkbe és ajándékot rakó, éjjel közlekedő Mikulást összekötötték Szent Miklós személyével: a 20. század első felében jótékonysága került a középpontba.

Nyugaton a Mikulás elszakadt Szent Miklóstól, a tömegkultúra része lett és győzött a marketing. Az édesség- és játékipar csak csepp a tengerben, rengeteg egyéb üzletág használja igen sikeresen a Szent Miklós alakjából kinőtt „Szántát”. Angolszász mintára az európai kontinens városaiban is elszaporodtak Karácsony előtt az utcai Mikulások.

A Mikulással kapcsolatos elképzelések változtak az évtizedek alatt, főként a globalizáció hatására: míg a két világháború között a Mikulás a mennyben élt és onnan figyelt, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak, addig a jelenkor Mikulása a Lappföldön vagy az Északi-sarkon él, szánját rénszarvasok húzzák.

Nem tudom Önök hogy vannak vele, de én ma kiteszem a csizmákat az ajtó elé és várom majd a csodát. Tegyék ezt Önök is! Lázas Mikulásvárást, boldog ünnepet!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.