Van megoldás a pikkelysömör kezelésére

A Holt-tenger titka

Húsz évnek kellett eltelnie - az Ahava kutatások megindulását követően -, hogy a Holt-tenger sóinak, iszapjának, ásványi anyagainak sűrítményei kozmetikumok formájában megjelenjenek Budapesten is.

2009.12.02 09:05G.N.Gy - napidoktor.hu

Van vagy húsz éve, hogy először jártam a Holt-tengernél. Hosszabb út részeként néhányszor megálltunk egy-egy mártózásra, ebben a különleges természeti képződményben. Hallomásból ismert volt a sóssága, és hogy nem lehet benne elmerülni emiatt. Gyerekkorom földrajzórája jutott eszembe, amikor erről a területről úgy beszélt a tanárnő, hogy a képzeletemet a felnőtt korig megragadta. A találkozás a Holt-tengerrel valóban feledhetetlen maradt A különleges ásványi anyagok néhány alkalom után eltűntették az ekcémámat és az egyébként érzékeny bőröm megnyugodott.

Mi lehet ennek a különleges összetételű víznek a titka?

A Holt-tenger a tengerszint alatt mintegy 400 méterrel fekszik, sótartalma a többi tengerénél jóval nagyobb, sűrűsége nem tűr meg élőlényt benne vagy körülötte. Kutatók, tudósok kedvelt terepe ez. A só koncentrációja a víz mélységével változik: 40 méterig 300 g/kg, 90 méterig 332 g/kg, majd a tenger fenekén leülepszik

A holt-tengeri só összetétele eltér a konyhasóétól, nagy mennyiségben tartalmaz kloridot, nátriumot, magnéziumot és káliumot. Ennek oka az, hogy a Holt-tenger tektonikai törésvonalban fekszik, vizét elsősorban a Jordán-folyóból valamint a környező hegyek kisebb folyamaiból kapja. Belé vezetnek a csatornák, elvezetése nincs, azaz nem létezik olyan folyó, amely a Holt-tengerből eredne. Így a beérkező, különféle ásványi sókat tartalmazó víz egyetlen úton képes eltávozni: párolgás révén.

A behordott sók koncentrálódnak a tenger vízében, és egyre sósabbá teszik azt. Az innen származó só és iszap népszerű gyógytermék az egész világon. Hatását számos tudományos kutatás igazolta. Az iszap a hegyekből a tengerbe lehordott üledékes agyagréteg eróziója révén keletkezik, melynek során, évezredeken át magába szívja a tengervíz tápláló ásványi-anyagainak nagy részét. Iszapja nagyon nagy mennyiségben tartalmaz ásványi sókat, nyomelemeket valamint találhatók benne szilárd növényi és állati eredetű anyagok és víz.

Hatásait mindenekelőtt a psoriasis, azaz pikkelysömör kezelésében dicsőítik. Ez a betegség öröklődik, de stressz hatására fokozott mértékben jelenik meg. A bőr vörös, pikkelyes hámlásával jár. A holt-tengeri só és iszap a pikkelyek leválasztásával és a sebgyógyulás gyorsításával fejti ki gyógyhatását.

Az iszap- és sókúra számos egyéb bőrbetegségben (vitiligo, atopiás dermatitis, mycosis fungoides) és egyéb állapotban (reumás betegségek, asthma, egyéb légzőszervi betegségek, uveitis, azaz a szem üvegtestének gyulladása, magas vérnyomás, ishaemiás szívbetegség, bélgyulladások stb.) hasznos, a legtöbben azonban kozmetikai célokra veszik igénybe. Az iszap elősegíti egyes anyagok távozását a bőrből, míg másokat bejuttat, a mélyebb rétegekben lévő vizet a bőr felszínére „húzza”, hőszigetelő és fertőtlenítő hatással is bír.

A benne lévő ásványi anyagok pedig a szervezetbe jutva fejtik ki áldásos hatásukat. 2009. novemberétől a Holt-tenger kincsei Magyarországon is elérhetőek. Az Ahava Dead Sea laboratórium készítményei széles körű kutatások eredményeként különleges koncentrátumokat, kozmetikumokat hoztak létre. A Holt-tengeri anyagokat a budapesti Andrássi úti új palotában (volt Divatcsarnok) mutatták be Izrael állam budapesti nagykövete, Aliza Bin-Noun jelenlétében.

Az Ahava, ahogy mondják: egy szerelem igaz története. Mostantól kezdve egy gyógyító kozmetikum is a fővárosban, eredeti Holt-tengeri hatásokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.