Pikkelysömör hatásairól beszélnek

Psoriasis Világnap a Debreceni Egyetemen

Érintett betegek és szakemberek a pikkelysömör életminőségre gyakorolt hatásairól tanácskoznak, beszélnek.

2008.10.16 11:23ma.hu

A pikkelysömörben, vagyis a psoriasisban szenvedők száma Magyarországon 140-200 ezerre tehető. A pikkelysömör hosszan tartó betegség, mely főként a bőrt, a körmöket és az ízületeket érinti, tájékoztat Dr. Remenyik Éva egyetemi tanár, a Bőrgyógyászati Klinika igazgatója. 

A páciensek jelentős része kiterjedt és látványos bőrtünetektől szenved, mely gyakran az életminőség romlását is eredményezi. A betegség miatt felmerülő pszichés terheltség mind a betegeket, mind a környezetükben élőket kellemetlenül érinti, mely akár a társadalomból való kirekesztődéshez is elvezethet. 

A kezelések időtartama és anyagi vonzatai további megterhelést jelenthetnek, bár napjainkra a betegség a rendszeres kezeléseknek köszönhetően nagymértékben tünetmentesíthető. A rendezvény olyan témákat érint majd, mint a betegség okozta életminőségromlás, a bőrbetegség lélektani vonatkozásai, a pikkelysömör és a társuló betegségek kapcsolata, valamint a psoriasissal járó ízületi gyulladás hatásai, többek között Dr. Szemán-Nagy Anita, Dr. Szegedi Andrea és Dr. Gaál János szakértők előadásában. A DE OEC Bőrgyógyászati Klinikája a Psoriasis Világnapon minden érdeklődőt, betegeket és családtagjaikat, valamint szakembereket szeretettel vár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.