A betegség több, mint 100 millió embert érint

"Pajzsgének" védik a bőrt a pikkelysömörtől

A világszerte több mint 100 millió embert sújtó pikkelysömör (pszoriázis) hátterében két "pajzsgén" hiánya áll, amelyek nélkül a bőr képtelen a hámréteg (epidermisz) normális működtetésére, megrepedezik és megjelenik a pszoriázis - jelentették be olasz kutatók.

2009.01.26 14:11MTI

Giuseppe Novelli, a római Tor Vergata Klinika és Emiliano Giardina, a Tor Vergata Egyetem genetikusai - spanyol, holland, angol és amerikai kutatók együttműködésével - a Nature Genetics című folyóiratban publikálták eredményeiket, amelyek először szolgáltattak bizonyítékot arra, hogy a betegség nem az immunrendszer funkciózavara miatt következik be, ahogy korábban hitték. A felfedezés ezenkívül alapját képezheti új gyógyszerek kifejlesztésének is, valamint még a betegség tüneteinek megjelenése előtt kiszűrhetők a pikkelysömörre hajlamosak.

"Tehát a valódi probléma egyértelműen a bőr hámrétegéből származik" - mondta Giuseppe Novelli az ANSA olasz hírügynökségnek. A kutatócsoport 2831 személyt vizsgált meg. A genetikusok megfigyelései szerint mindannyiukban alacsony számban található meg az LCE3B és LCE3C jelű gén, ami hajlamosít a pikkelysömörre. "Ezek a gének kulcsszerepet játszanak a bőr védekező rendszerében és megújulásában" - magyarázta Novelli. A fizikai, mechanikus igénybevétel gyengíti a bőr külső rétegét.

"Ez volna az a pillanat, amikor működésbe kellene lépjen az LCE3B és az LCE3C, hogy segítsen a bőr regenerálódásában. Ha azonban ezek a gének hiányoznak vagy rosszul működnek, akkor a sérült bőr nyitott kapuvá válik a mikroorganizmusok és testidegen molekulák előtt, amelyek gyulladásos folyamatokat és immunreakciót váltanak ki. Ez pedig a pikkelysömör alapja" - fűzte hozzá a genetikus. A pikkelysömör a bőr krónikus gyulladása, amitől az epidermisz megvastagodik kivörösödik és pikkelyesen hámlik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.