Használj krémet!

SMS-ben emlékeztetik a kaliforniaiakat a naptejhasználatra

Bár a kockázattal mindenki tisztában van, mégis gyakran elfelejtjük a káros sugárzás elleni védőkrém használatát. A mindennapi emlékeztető segít, hogy jobban védjük bőrünket a naptól.

2009.11.26 17:38medipress.hu

A Kaliforniai Egyetem sacramentoi Davis-Egészségügyi Rendszerének kutatói hetven felnőttek vontak be vizsgálatukba. Két csoportba osztva a résztvevőket, egyik csoportnak minden nap sms-ben küldtek értesítőt az aznapi időjárás előrejelzéssel, valamint emlékeztetővel, hogy kenjék be magukat naptejjel. A többiek nem kaptak üzenetet. Elektronikusan követték nyomon, hogy ki használt naptejet: a krémet tartalmazó flakonok üzenetet küldtek a kutatóknak, ha kinyitották azokat.

A vizsgálat hat hete alatt az üzenetet nem kapók a napok 30 százalékában, míg a figyelmeztetettek a napok 56 százalékában használtak naptejet. Az sms-ek annyira népszerűek lettek, hogy a csoport több mint kétharmada továbbra is igénybe vette a napi emlékeztetőt. Az erőfeszítések ellenére, még mindig jelentős problémát jelent, hogy hiába ismerik a napsugárzás káros hatásait az emberek, mégsem védekeznek ellenük. Az sms-küldés olcsó és egyszerű módszerként látja el ezt az egészségnevelési feladatot, ezért a jövőben talán szélesebb körben is alkalmazni fogják. A vizsgálat részletei az Archives of Dermatology novemberi számában olvashatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.