Leginkább a nők élnek "álomvilágban"

Karcsúbbnak látják magukat a kövérek, mint a valóság

A jelentős túlsúlyt cipelő amerikaiak jelentős része a tükörbe nézve sem látja magát kövérnek, és úgy gondolja, hogy nem is kell fogynia.

2009.11.24 09:03MTI

A mind több embert érintő elhízás elleni küzdelem egyik nehézsége, hogy a súlytöbblettel élők többségének önmagára vonatkozó testképe hamis - ismertették az Amerikai Szívszövetség kongresszusán. Tiffany Powell és munkatársai Dallasban és környékén csaknem hatezer felnőttet kerestek meg, majd elemezték pontos testsúlyukat, magasságukat és egyéb, egészségi adataikat.

A hivatalos testsúlynormák alapján a vizsgált személyeket három csoportra osztották: voltak optimális testsúlyúak, soványak és kövérek. Valamennyi vizsgálati alanyt megkérdezték arról is, hogy saját véleménye szerint milyen a testmérete. A kövérek 62 százaléka úgy gondolta, hogy súlytöbblettől egyelőre nem kell tartania, miközben már jó néhány fölös kilót viselt magán. Ez kiváltképp a nők és a fekete bőrű amerikaiak között fordult elő.

Az is kiderült, hogy csaknem a fele azoknak, akik kövérségük ellenére úgy vélekedtek, hogy testsúlyuk a normál felső határ alatt helyezkedik el, egy éve nem járt orvosnál, és csak minden negyedik tudta, hogy hasznos lenne fogynia. Azok közül, akik helyesen érzékelték súlytöbbletüket, 64 százalék beszélt a témáról diétaszakértővel vagy háziorvossal. Az önmagát normális súlyúnak érző kövéreknek viszont csak 38 százaléka kért tanácsot valamilyen szakembertől a megfelelő étkezésről.

Az igazán súlyos gondot a kövéreknek az a nyolc százaléka jelentette, amelyik nem csupán elégedett volt túlsúlyával, hanem úgy érezte, hogy még nyugodtan hízhat is néhány kilót. A kutatók úgy érezték, hogy kiváltképp a színes bőrű lakosságának körében kellene sokkal többet beszélni a súlytöbblet egészségügyi kockázatáról. A felmérés szerint a mai amerikai társadalom egészének önmagáról alkotott testképe is kissé torz.

A soványak és a normál testméretű felnőttek általában nagyobb súlyúnak véleményezték magukat, mint a testmagasságukhoz illő, ideális súly. Tiffany Powell előadásában hangsúlyozta, hogy az egészségügyben dolgozóknak sokkal többet kellene foglalkozniuk az egészséghez tartozó, optimális testkép elmagyarázásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.