Javítja a memóriát

Feketeáfonya, a természet csodája

Egy reggelire elfogyasztott áfonyás turmix még 5 órával később is javítja az összpontosító-képességet és a memóriát.

2009.09.16 14:45medipress.hu

A Brit Tudományos Napokon elhangzottak szerint az áfonyában lévő antioxidánsok javítják az agy vérellátását és oxigénszintjét, sőt még a demencia kialakulását is képesek megakadályozni. A The Telegraph által közölt vizsgálatban feketeáfonyás diétán tartottak 40, 18 és 30 év közötti résztvevőt, akiknek az összpontosító képességét vizsgálták a diéta alatt, illetve egy hónappal később. "A több órás feladatsor elején nyújtott teljesítményben minimális különbség mutatkozott, ami azonban az ötödik órára 20 százalékos lett” – magyarázza Dr. Jeremy Spencer, a Reading Egyetem táplálkozástudósa.

Ezek az eredmények egyértelműen a feketeáfonya kognitív funkciókat javító hatása mellett szólnak. A vizsgálatot nyugdíjasokkal is megismételték a feketeáfonya fogyasztásának a memóriában fontos szerepet játszó hippokampuszra való hosszútávú hatásait vizsgálva. A szakember szerint a flavonoidban gazdag ételek, úgymint a csokoládé, a spenót, és egyes gyümölcsök leve az agy újrastrukturálása által képes az Alzheimer-kór okozta memóriavesztést kivédeni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.