Amit eddig nem tudtál a feketeáfonyáról

Feketeáfonya titkok - nem csak finom, hanem gyógyít is

Egy szemet gyönyörködtető cserje, ami az erdők jellegzetes növénye, de fenyvesek környékén is találkozhatunk vele, ez pedig nem más, mint a feketeáfonya.

2008.08.22 08:32kulinarisvilag.hu

Az áfonyát leginkább lekvár, szörp, bor és likőr formájában ismerjük, de a vadhús kedvelői ízesítőszerként vagy köretként is gyakran találkoznak vele. Finom íze mellett fontos a gyógyító hatása is, ami a gyümölcsben található. Az emberi szervezet kapilláris ereinek erősítésére Európában már régóta használják a feketeáfonya kivonatát (Vaccinum myrtillus-t). A feketeáfonya hatóanyagai jótékonyan segítenek megelőzni a törékeny kapilláriserek szivárgását, ezáltal folyadékot engednek a szövetekbe hatolni.

A feketeáfonya kivonatának elsődleges haszna a szem és a látás egészségének javítása, mikrocirkuláció (a legkissebb erekben - arteriolák, venulák és kapillárisok - történő véráramlás), megpattant hajszálerek és visszértágulás kezelése, valamint a kapilláris erek erősítése pl. műtétek előtt. Bizonyított magas A- vitamin tartalma a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszerek egyik fő összetevője. Emellett gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagokat, számos vitamint tartalmaz.

A feketeáfonya - a fentiek után nem meglepő módon - szélhajtó, vizelethajtó, bélhurutot megszüntető hatással is rendelkezik, vese és hólyagbántalmak elleni természetes gyógyszer. Nagyszerű hatással van a szív - és érrendszeri betegségek kialakulása megakadályozásában, és még a cukorbaj elleni teakeverékek alkotó eleme is. Az áfonya termése kiváló bélhurut elleni szer is. Magas a foszfát és csersavtartalma. Alkalmanként vértisztításra is használják.

A hasmenést képes megszüntetni, és a kolibacilus elleni hatása is tény. De ne csak a gyümölcsről bezéljünk! Leveléből főzött tea epe - és hólyagbetegségek elleni orvosság, valamint vesetisztító hatású is. De akár cukorbetegségre is nagyszerű ellenszer, akár teaként, akár nyersen fogyasztva. Kutatások bizonyítják, hogy a feketeáfonya festékanyagai értékesebb elemekből állnak, mint a gyümölcshús.

A feketeáfonya kék színét adó festékanyagban található antocianinok bioaktív tulajdonságúak, egészségmegőrző szerepet töltenek be. Az antocianinok antioxidánsok, aminek védő szerepe van a rák, a szív - és érrendszeri betegségekkel szemben, de a tudósok még kutatják a Parkinson - és Alzheimer- kórra gyakorolt pozitív hatását is. A feketeáfonyának talán a legkevésbé ismert tulajdonsága, ami mégsem elhanyagolható az a gyomorfekély elleni hatása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.