Tanítsuk újra a testünk

A test rossz szokásait szünteti meg az Alexander-módszer

Az Alexander-módszer azon az egyszerű elven alapul, hogy az ártalmas testi szokások, mozgásminták megváltoztatása gyógyítja az embert.

2009.09.07 17:20MTI

Számítógép előtt ülünk, felállunk a székről, futunk vagy bármit teszünk is, testünkkel megszokott mozgásmintánkat követjük. Legtöbbször észre sem vesszük azokat a kényszertartásokat és -mozdulatokat, amelyek hosszabb távon izomfeszülést, fájdalmat okoznak. "Az Alexander-technika alapvetően annak módszere, hogyan változtassunk az ártalmas testhelyzeten és testtartáson" - mondta Arya Nick Shamie, az Amerikai Ortopédsebészek Akadémiájának szóvivője a brit hírügynökségnek adott interjúban. A módszer újratanítja a testet.

Képzett tanár segítségével a páciens kicseréli addig alkalmazott szokásait olyan mozdulatokra, illetve testtartásokra, amelyek javítják egyensúlyát, csökkentik az izmokban lévő feszültséget, felszabadítják az ízületeket. A jó hír, hogy a módszer fájdalommentes, bárhol végezhető utcai öltözékben is - a rossz hír, hogy időt és türelmet igényel gyakorlójától. Shamie - aki maga gerincsebész - a módszert ahhoz hasonlította, mint amikor a magas vérnyomással élő páciensnek étrendje megváltoztatását ajánlják. "A nyugati világban persze gyorsjavítást várunk el... Vagy vegye ki a porckorongot a sebész" - tette hozzá.

A technikát az ausztrál születésű Frederick Matthias Alexander (1869-1955) dolgozta ki. Előadóművészként sokat küszködött gégegyulladással, rekedtséggel, majd tükrökkel folytatott fájdalmas önmegfigyelés révén rájött, hogy problémáját izomfeszülések okozták. Eztán dolgozott ki módszert a hangképzés újbóli megtanulására, és azt később a teljes testre kiterjesztette. Az Alexander-módszer különösen népszerűvé vált a zenészek és a színészek körében, noha nem kizárólag előadóművészek hasznosíthatják. Marian Goldberg, egy washingtoni Alexander-központ vezetője elmondta, hogy 15 évestől 95 évesig mindenféle korosztály képviselői megtalálhatók a tréningeken részt vevők között.

A hallgatókat egyszerű dolgokra tanítják meg: ülni, állni, hajolni, az asztalon fekve mozdulatokat végezni. A British Medical Journal című orvosi szaklapban tavaly megjelent tanulmány szerint a krónikus hátfájással élő emberek állapota jelentősen javult, miután megtanulták és alkalmazták az Alexander-technikát. A tréning azonban meglehetősen költséges, a változásokhoz pedig kitartás szükséges, mert az ember legalapvetőbb izomfeszítési szokásait tanulja újra.

Alexander maga 30 félórás találkozót javasolt egy-egy páciensnek, egy Alexander-tanár képzése pedig három éven át tartó napi elfoglaltságot jelent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.