Tanuljuk meg helyesen használni testünket

Alexander-technika, avagy a test változtatásának művészete

Rohamosan szaporodik azok száma, akik fej-, nyak-, hát-, derékfájdalommal, vagy egyéb mozgásrendszeri problémákkal is felkeresik az Alexander-tanárokat.

2009.06.12 08:10ma.hu

Az eredetileg színészek és zenészek körében előszeretettel alkalmazott Alexander-technika (AT), egyre inkább teret hódít egyéb szakterületeken, és a nyilvánosság körében is. Annak ellenére, hogy szó sincs gyógyításról, kezelésről vagy terápiáról, rohamosan szaporodik azok száma, akik fej-, nyak-, hát-, derékfájdalommal, vagy egyéb mozgásrendszeri problémákkal is felkeresik az Alexander-tanárokat. Az ausztrál színész Frederich Matthias Alexander a XIX. és XX. század fordulóján fejlesztette ki technikáját, saját maga problémájának megoldása közben.

A hosszú éveken át zajló önmegfigyelés eredményeképpen, ma már egy Alexander-technika tanár segítségével, viszonylag rövid idő alatt el lehet sajátítani a módszer alapelveit. Így bárki képes azokat alkalmazni saját testén, hogy az funkciójának megfelelően működhessen, ezáltal minél kevésbé kopjon, használódjon. A test használatának módja épp úgy növelheti, vagy csökkentheti a test élettartamát, mint ahogy a használati eszközökét is azok helyes, vagy helytelen használata. (Turmixgéppel is lehet betont keverni, csak valószínű, hogy ettől nagy mértékben csökkenni fog a turmixgép élettartama.)

Általában kiváló egyensúlyérzékkel és feszültségmentes, könnyed testhasználattal születünk. Ha fejlődésünk, tapasztalataink során, minél tovább meg tudjuk őrizni ezt a szabad testhasználatot, akkor annál tovább maradunk energikusak, fáradhatatlanok.

Mit tehetünk akkor, ha mozgásunk már nem a régi? Ebben az esetben először is fel kell ismernünk azt, hogy mitől változott meg testünk. Az Alexander-technika tanár segít annak tudatosításában, hogy milyen szokásoknak vetettük alá magunkat, és ezen szokások miatt, a mozdulatok közben, mikor használjuk izmainkat feleslegesen, és mi a hiba koordinációnkban. Ma már közhelynek számít az a mondás, hogy az ember annyi idős, amennyinek érzi magát. De mitől függ, hogy ki mennyire érzi magát öregnek? Alap állapotban, kortól függetlenül, minden ember teste és fizikuma lehetővé teszi azt a szabad, és energikus mozgást, amely a gyermekeket jellemzi. Csupán az évek folyamán felvett helytelen szokások, az alig észrevehetőtől, az intenzívebb izomtónusig korlátozzák ezt a szabadságot. Életünk folyamán kialakulnak különböző testtartási, testhasználati szokások. A helytelen szokások következménye, a felesleges izomfeszültség, és a testrészek koordinálatlan használata. Ezeket a feszültségeket sokszor, sokáig észre sem vesszük, a szokások pedig előbb utóbb fáradtsághoz, fájdalomhoz, kopáshoz, sérüléshez és funkcionális zavarokhoz vezethetnek, a test idő előtt elhasználódik. Az évek alatt berögzült helytelen mozgásminták minél jobban uralják mozdulatainkat, testtartásunkat, a kényszeres izomfeszültségek miatt, annál inkább elfáradunk, és nehéznek érezzük testünket. A helytelen tónusú és túlságosan feszülő izmok, jó megközelítéssel lassan átrendezik csontozatunk egymáshoz való elhelyezkedését, ami leglátványosabban a vállövnél és deréknál mutatkozik meg.

F. M. Alexander egyik számottevő felismerése, hogy az ember mozgásával kapcsolatos elképzelése időnként téves lehet. Ez nagy előrelépés volt az elme és test közötti kapcsolat tudatos erősítésére. Azt gondolta (amit legtöbben gondolunk), hogy amit érzett a mozdulat során, valójában az is történt. Rájött azonban, hogy az érzet és a mozdulat között lényeges különbség volt.

Ez a magyarázata annak, hogy például, ha valaki megszokta, hogy előre tartja a fejét, az idegrendszer alkalmazkodik ahhoz a helyzethez és elfogadja azt, a fej eredeti pozíciójaként. Így, ha az ember feláll, helytelenül úgy érzi, hogy feje a nyaka felett van, és nem előtte. Civilizált életünkhöz hozzá tartozik az is, hogy azokat a testünkkel kapcsolatos problémákat, amelyeket nem tudunk első nekifutásra megoldani hajlamosak vagyunk elfogadni és megszokni. Jó hír, hogy a nehéz testérzet, a görbe hát, a derékfájás egyáltalán nem természetes velejárója az öregedésnek, így nem muszáj azt tűrni sem.

Ön melyik testben érezné jobban magát, ha e kettő közül kellene választani?

Az ember remek tulajdonsága a változás képessége, így a környezethez való alkalmazkodás is. Csakhogy, tudattalanul képesek vagyunk bármilyen irányba változni, nem figyelve arra, hogy az milyen hatással van testünkre, és azáltal a benne lakó Énünkre. Az idők folyamán a velünk született mozgásminták változnak a ránk ható ingerek, és az ezáltal kialakított, felvett szokások miatt.

Ezek a mozgásban, a tartásban és az általános testhasználatban felvett helytelen szokások megváltoztatják izmaink összehangolt munkáját, csontjaink egymáshoz való elrendezését és befolyásolhatják szerveink működését. Az Alexander-technika egy lehetőség arra, hogy ki-ki könnyebbé, hatékonyabbá, sikeresebbé tegye hétköznapjait.

A görbe hátú emberek azért keresik meg az Alexander-technika tanárt, mert szeretnék helyes testtartásukat visszanyerni. A számítógépes munkát végzők azért, hogy munkavégzésük a gép előtt ne legyen olyan fárasztó, továbbá vállövi-, nyaki merevségük megszünjön. Az üzletemberek a magabiztosabb, meggyőzőbb megjelenésért járnak AT tanárhoz. A kismamák azért gyakorolják az Alexander-technikát, hogy áldott állapotuk ne teher legyen, hanem gyönyör.

A zenészek azért járnak AT studióba, mert szeretnék elsajátítani a zenélésnek azt a módját, amelyben nem fáradnak el izmaik a hangszer tartásától. A sportolók azért "Alexandereznek", hogy felesleges izomfeszültségeik megszüntetésével, és helytelen mozgásmintáik elhagyásával képesek legyenek teljesítményük növelésére. Az énekesek az AT gyakorlásával elsajátíthatják a torok és nyak feszültségmentesítését, amely által szárnyalóbban tudnak énekelni. Sokan csupán azért tanulják az AT-t, hogy egyáltalán állni tudjanak kényelmetlenség és fájdalom nélkül.

Önnek miért volna jó Alexander-technikát tanulni?

Én azért alkalmazom az AT-t, mert tudom milyen vele, és milyen nélküle élni. Észrevétlenül vált életformámmá, aminek következtében otthon érzem magam a testemben. Az Alexander-technika egy olyan lehetőség, mely alapelveinek elsajátítása után bárki képes azokat saját munkaterületén alkalmazni. Igaz azonban, hogy az AT megtanulásához mindenképpen szükség van egy szakképzett tanárra.

Mivel a változás készsége végigkíséri életünket, ez a módszer kortól függetlenül megtanulható. Az Alexander-technikát pszicho-fizikai módszernek is nevezik, mivel az elme irányításával tanítja a test fizikai működését. Egy pillanat alatt eldobhatjuk életünk során felvett helytelen szokásainkat, ha (erre is) használjuk az agyunkat.

(forrás: Tosoki Anita, www.atstudio.hu)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.