Fontos a mértékletesség!

Az alkohol valóban jó a depresszió ellen?

Az alkoholfogyasztás teljes absztinenciája emelkedett kockázatot jelent a depresszió kialakulásában - írja egy új tanulmány az Addiction című lap hasábjain.

2009.09.02 18:18medipress.hu

Régóta ismert, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás mind fizikailag, mind mentálisan rossz egészségi állapothoz vezet. Ezzel szemben kevésbé bizonyították, hogy az alacsonyfokú alkoholfogyasztás szintén mentális betegségek kialakulását segítik elő – egyéb egészségi problémák, vagy a későbbiekben nagyivásos magatartás alakulhat ki.

A norvég vizsgálat 38 ezer egyén italozási szokásait és mentális egészségi állapotát tanulmányozta. Ezek alapján a szerzők kimutatták, hogy azok, akik legalább két hétig nem fogyasztottak alkoholt, a kismértékű ivókhoz képest jobban mutatták a depresszió tüneteit. A magukat absztinensnek tartók esetén volt a legmagasabb a depresszió kockázata. Egyéb faktorok, mint például a kor, a fizikai egészségi állapot, a közeli barátok száma szintén magyaráz bizonyos mértékű, de nem az összes kockázatot. A vizsgálat során a szerzők az adatokat 11 évre visszamenőleg feldolgozták, mely alapján kiderült, hogy az absztinensek 14%-a korábban súlyos ivó volt, de ez nem magyarázta az absztinensek emelkedett kockázatát.

A szerzők levonták a következtetetést, miszerint a társadalom számára az alkoholfogyasztás az elfogadott norma, az absztinencia szociális marginalizálódáshoz, illetve egyéb mentális betegségek kialakulásához vezet. Fontos megjegyezni, hogy az alkoholhasználat számos egészségi problémát okoz, Angliában például a mértéktelen fogyasztás következtében kialakuló halálesetek számát évente 33 ezerre teszik. A jelenlegi ajánlás szerint a férfiak ne igyanak négy egységnél többet, a nők pedig kér, vagy három egységnyi alkoholt fogyaszthatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.