Depresszió, drog, nemi betegségek

A depressziósok gyakrabban váltogatják szexuális partnereiket

A depressziós fiatalok hajlamosabbak arra, hogy több szexuális partnerük is legyen egyazon év során, állítja egy új tanulmány.

2009.08.24 13:18medipress.hu

Az afroamerikai férfiak esetében pedig a depresszió maga után vonja a nemi úton terjedő betegségek esélyének növekedését is (a többi csoport esetében ez nem áll fenn) – fedezte fel Dr. Maria R. Khan a munkatársaival a Chapel Hill-i Észak-Karolina Egyetemről. Az eredmények 8 794 résztvevő adatai alapján készültek, a Nemzeti Fiatalkori Longitudinális Egészségügyi Felmérésből, mely 1995-ben kezdődött.

A résztvevők akkor a 7-12. évfolyam tagjai közül kerültek ki. A kutatók megállapítása szerint a felnőttkori átmeneti és krónikus depressziósok aránya az afroamerikai nők körében csaknem 20 %, az afroamerikai férfiaknál 11,9 %, a fehér nőknél 13 %, míg a fehér férfiaknál 8,1 %.

Nincs hatással az óvszerhasználatra

Mind az afroamerikaiak, mind a fehérek, illetve a nők és a férfiak között egyaránt a depreszió összefügg a több szexuális partner esélyével, bár arra nincs hatással, hogy védekeznek-e az együttlét során. Viszont az afroamerikai férfiak köre az egyetlen, ahol az átmeneti és a krónikus depresszió növeli az esélyét a szexuális betegségeknek. A többi tényező rögzítése előtt kétszeres gyakoriságot figyeltek meg náluk.

Miután figyelembe vették az életkort, képzettségi szintet, jövedelmet és más faktorokat, az összefüggés még erősebb lett, háromszorosára emelkedett.Ennek ellenére a depressziós afroamerikai férfiak esetében nem a több szexuális partner a felelős a nemi betegségek nagyobb kockázatáért.

A tanulmányt nem arra tervezték, hogy megvizsgálja, milyen más mechanizmusokat terhel még felelősség. Lehet, hogy az afroamerikai férfiak hajlamosabbak a felelőtlen szexuális viselkedésre, vagy esetleg az ismeretségi körük rejt magában magasabb kockázati tényezőket. „Részben ez lehet az ok, mert a depressziót szorosan összekapcsolják a droghasználattal, ezekben a körökben pedig igen sok a nemi betegséget terjesztő ember.” – mondták a kutatók.Ismeretes, hogy a depressziós fiatalok sokkal hajlamosabbak a felelőtlen szexuális viselkedésre, így pedig a nemi betegségekre is, jegyezte meg Khan munkatársaival az Archives of Paediatrics and Adolescent Medicine-ben.

"Ez a tanulmány további bizonyítékokat szolgáltatott arra, hogy a nemi betegségek szempontjából veszélyeztetett fiatalok egy részénél fennáll a depresszió kockázata. Rávilágít arra, hogy milyen fontos fejleszteni a mentális egészség és a nemi betegségek integrált kezelését, diagnosztizálását és megelőzését. Az afroamerikai fiatalokra kiemelt figyelmet kell fordítani, mikor a források elosztását megtervezik.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.