A nők gyakrabban lesznek depressziósak?

Spontán fájdalom: a depressziósok rákfenéje?

Az olyan fájdalomtünetek, amelyek nem köthetőek semmilyen szervhez gyakrabban és erősebben lépnek fel a depressziós betegeknél, mint azoknál, akiknek nincs depressziójuk.

2009.07.20 14:35medipress.hu

A nők gyakrabban lesznek depressziósok és többször szenvednek az úgynevezett szomatoform fájdalomtól, mint a férfiak.” – magyarázza Dirk Frieser, a Mainzi Johannes Gutenberg Egyetem Pszichológia Intézetének pszichológusa. A Science Daily-ben megjelent cikk szerint Frieser és kollegája, Stephanie Körber megkeresésére több mint háromszáz mainzi beteg számolt be egészségi állapotáról, fájdalmaról, valamint betegségükhöz fűződő félelmeikről, a betegség által kiváltott reakciókról, a kapott társadalmi támogatásokról és az észlelt pszichés stressz fajtáiról.

A vizsgálat eredményéből egyértelműen kitűnik, hogy a szomatoform fájdalom sokkal gyakoribb azoknál a betegeknél, akik depressziósak, vagy az elmúlt egy évben depresszióban szernvedtek, mint azoknál, akiknél nem diagnosztizáltak depressziót. A mainzi felmérés fontos tanulsága, hogy az egészségügyi ellátások során sokkal nagyobb jelentőséget kellene tulajdonítani a fájdalomtünetek megfelelő osztályozása terén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.