Nekik tetszik Zac Efron

Lányos fiúkra buknak a lányiskola diákjai

Egy új tanulmány szerint nagy szerepet játszik abban, hogy kit találunk vonzónak az, hogy milyen iskolába jártunk.

2009.09.02 11:00medipress.hu

A tanulmány szerint azok a lányok, akiket minden nap csak hasonló neműek vesznek körül, a nőies külsejű férfiakhoz vonzódnak, mint amilyen a High School Musical sztárja, Zac Efron is.

A fiúiskolába járó fiúk pedig általában a férfiasabb arcú nőket választják. A kutatás vezetője, Dr. Tamsin Saxton pszichológus az aberdeeni, stirlingi és liverpooli egyetemekkel közösen felfedezte, hogy a hatás gyengül abban az esetben, ha a gyermeknek vannak ellenkező nemű testvérei.

"A kutatás bizonyítja, hogy a "vizuális étrendünk" befolyásolja, mit tartunk vonzónak."
- idézte Saxtont a The Scotsman.

Zac Efron a High School Musical-ből

A felmérés során a kutatók 240 gyermektől kérdezték meg, milyen arcokat találnak vonzónak. A 11-15 éves gyerekek vagy koedukált, vagy egynemű iskolákba jártak.

Az arcokat digitálisan manipulálták, hogy férfiasabbnak vagy nőiesebbnek látszódjanak. A gyerekeket arról is kikérdezték, hogy fiú- vagy lánytestvéreik vannak-e otthon.

"Érdekes, hogy a "vizuális étrend" a fiúkra gyakorolta a gyengébb hatást." - mondta Saxton. "Ez azért lehet, mert a nőiesség annyira egyértelmű kulcsa a női arc szépsége, vagy talán az, hogy a fiúiskolákban is több női arcot látnak, például a tanáraik személyében." - magyarázta Saxton.

"Ez a tanulmány segít megérteni a kutatóknak azt, hogy az agy miként dolgozza fel az arcokat. Az arcok elengedhetetlenek a mindennapi társas érintkezés során, az agynak speciális területei működtetik ezt a részt." - mondta Dr. Anthony Little, aki a Stirling Egyetemről vett részt a vizsgálatban.

Az eredmények a Personality and Individual Differences című folyóiratban jelentek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.