Új lehetőség a cukorbetegség felismerésére

A mesterséges nyelv képes érzékelni az édes ízt

Az emberi ízérzékelést modellező mesterséges nyelv fejlesztése során létrehoztak egy kicsiny, olcsó szerkezetet, amely gyorsan és pontosan képes azonosítani az édes ízt.

2009.08.19 16:14medipress.hu

100 százalékos pontossággal határozza meg az összes természetes és mesterséges édesítőszert. Az új szenzor segítségével az élelmiszergyártók meggyőződhetnek arról, hogy az üdítők, sörök és más italok mindig ugyanolyan jó ízűek lesznek. A névjegykártyányi méretű érzékelő a szilárd ételekben is tudja azonosítani az édesítőket, mint például a süteményekben, kekszekben és rágógumikban.

A jövőben hasonló módszerrel az orvosok képesek lehetnek a cukorbeteg emberek vércukorszintjének meghatározására vagy a környezetben található mérgező anyagok azonosítására is. „A különböző ízű vagy szagú dolgok kémiai tulajdonságait látható képpé alakítjuk át” – magyarázta Dr. Kenneth Suslick, az Illinois Egyetem kutatója. „Ez az első olyan elektronikus nyelv, amelyet a mintába mártva meghatározhatjuk annak édességét a színváltozás alapján.”

A kutatók már régóta próbálnak létrehozni mesterséges nyelvet vagy orrot, amelyek hasonlóan vagy még jobban érzékelik a szagokat és ízeket, mint az emberi érzékszervek, azonban összetett anyagok esetében ezek nem működtek. Suslick és csapata egy évtized alatt fejlesztette ki a kolorimetriás érzékelőt, amely egy üveghez hasonló tartóba helyezett 16-36 aprócska, ceruzahegynyi festékpöttyből áll, az itt található vegyületek az édes anyagok hatására színváltozáson mennek keresztül. A szín az édesítő fajtájától függ, intenzitása annak mennyiségével változik.

Az érzékelő 100 százalékos pontossággal azonosítja a glükózt (kristálycukrot), a cukormentes rágógumikhoz használt xylitolt, a szorbitolt, az aszpartámot és a szacharint. Az élelmiszeriparban eddig egy olyan eljárást használtak minőségellenőrzésre, amely nagy mérete mellett dollártízezrekbe kerül és képzett személyzet szükséges hozzá, emellett az eredményre 30 percig várni kell. Az új találmánnyal mindez csak 2 percbe telik, így a gyártók szinte azonnal orvosolhatják a problémát. A kutatók most azon dolgoznak, hogy az elektronikus nyelv ne csak az édeset, de a többi ízt is érzékelni tudja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.