Cukorbetegséget, elhízást, szívbetegséget okozhat

A túlzott fruktózfogyasztás rontja a memóriát

A fruktóz lebomlása során nagymennyiségű triglicerid termelődik, és ez rontja az agy új élményekhez való alkalmazkodási képességét.

2009.07.20 16:30medipress.hu

A Marise Parent professzor által vezetett vizsgálatban patkányok egy csoportjának a napi bevitt kalóriamennyiség 60 százalékát fruktóz formájában adták. Majd egy vízzel teli medencébe tették őket, és figyelték, megtalálják-e azt a víz alatti emelvényt, aminek segítségével ki tudnak mászni a vízből. Két nap múlva újra betették őket a medencébe, melyben ezúttal nem volt ott az emelvény.

Megfigyeléseink szerint a fruktóz nem befolyásolja a tanulási képességet – számol be Dr. Parent. De a magas fruktóztartalmú diétán tartott patkányok a normál táplálkozásúakhoz képest kevésbé emlékeztek az emelvény helyére.”

A fruktóz lebomlása során nagymennyiségű triglicerid termelődik, és ez rontja az agy új élményekhez való alkalmazkodási képességét. Mi emberek is egyre több fruktózzal édesített élelmiszert fogyasztunk, ami számos betegségre – cukorbetegségre, elhízásra, szívbetegségre – tesz hajlamosabbá minket. „Körülbelül napi egy almában benne van a fruktóznak az a mennyisége, amire az embernek szüksége van – mondja Dr. Parent. Ehhez képest gyakorlatilag minden élelmiszer tartalmazza. Nagyon fontos a mértékletes fogyasztás, és persze a testmozgás.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.