Magas zsírtartalmú ételekkel még esélyesebb

A fruktóz nagy mennyiségű fogyasztása könnyen elhízáshoz vezethet

Egy új, patkányokon végzett kutatás szerint a nagy mennyiségű fruktóz fogyasztás leptin rezisztenciát okozhat, ami könnyen vezethet elhízáshoz, ha az magas zsír- és kalóriatartalmú étrenddel kombinálódik.

2008.10.19 12:30medipress.hu

A leptin egy hormon, ami testünk tápanyagfelvételét az energialeadásnak megfelelően szabályozza. Ha a szervezetünk nem reagál a termelődött leptinre, leptinrezisztenciáról beszélünk.

Ez magas zsír-, illetve kalóriatartalmú ételek fogyasztása esetén elhízással jár. A fruktóz megtalálható a gyümölcsök többségében, de nem a gyümölcsfogyasztás okozza a problémát.

Az étkezési cukor és a gabonából készült szirupok fruktóztartalma kb. 50%-os és ezek számos ételben és üdítőitalban megtalálhatók.

A Floridai Egyetem kutatói két patkány csoportot vizsgáltak. Mindkét csoport tagjait ugyanazon ételekkel etették, egyetlen kivétellel: az egyik csoport sok fruktózt fogyasztott, míg a másik csoport egyáltalán nem kapott fruktózt.

Hat hónap alatt nem volt eltérés a tápanyagfelvételben, a testsúlyban és a test zsírtartalmában a két csoport tagjai között. Nem találtak különbséget a leptin, vércukor, koleszterin és az inzulin szérumszintjében sem.

Csupán egyetlen különbségre figyeltek fel: a magas fruktóztartalmú diétán élő patkányok vérében magas volt a triglicerid szintje. Ezek után minden kísérleti állatba leptint injektáltak és azt tapasztalták, hogy a magas fruktóztartalmú diétán élő patkányok nem csökkentették a tápanyag felvételüket, tehát leptinrezisztensek voltak.

A leptinrezisztencia észrevétlenül, meglepő módon elhízás nélkül alakult ki bennük. Azt is vizsgálták, hogy mi történik, ha a patkányok diétáját magas zsír- és kalória tartalmúvá változtatják.

A leptinrezisztens patkányok súlynövekedése messze meghaladta az eredetileg fruktózmentes diétán élőkét. Más tanulmányokból ismert, hogy az emelkedett triglicerid szint károsítja a vér- agy gáton keresztül zajló leptintranszportot.

Amennyiben a leptin nem jut be az agyba, az agy nem fog jelet küldeni az evés abbahagyására. A kutatók remélik, hogy további vizsgálatokból kiderül majd, hogy a fruktózfogyasztás csökkentésével visszafordítható-e a folyamat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.