Cukorbetegséget, elhízást, szívbetegséget okozhat
A túlzott fruktózfogyasztás rontja a memóriát
A fruktóz lebomlása során nagymennyiségű triglicerid termelődik, és ez rontja az agy új élményekhez való alkalmazkodási képességét.
2009.07.20 16:30medipress.huA Marise Parent professzor által vezetett vizsgálatban patkányok egy csoportjának a napi bevitt kalóriamennyiség 60 százalékát fruktóz formájában adták. Majd egy vízzel teli medencébe tették őket, és figyelték, megtalálják-e azt a víz alatti emelvényt, aminek segítségével ki tudnak mászni a vízből. Két nap múlva újra betették őket a medencébe, melyben ezúttal nem volt ott az emelvény.
„Megfigyeléseink szerint a fruktóz nem befolyásolja a tanulási képességet – számol be Dr. Parent. De a magas fruktóztartalmú diétán tartott patkányok a normál táplálkozásúakhoz képest kevésbé emlékeztek az emelvény helyére.”
A fruktóz lebomlása során nagymennyiségű triglicerid termelődik, és ez rontja az agy új élményekhez való alkalmazkodási képességét. Mi emberek is egyre több fruktózzal édesített élelmiszert fogyasztunk, ami számos betegségre – cukorbetegségre, elhízásra, szívbetegségre – tesz hajlamosabbá minket. „Körülbelül napi egy almában benne van a fruktóznak az a mennyisége, amire az embernek szüksége van – mondja Dr. Parent. Ehhez képest gyakorlatilag minden élelmiszer tartalmazza. Nagyon fontos a mértékletes fogyasztás, és persze a testmozgás.”