Néha érdemes csökkenteni a koffeint

A koffein hol okozza, hol enyhíti a fejfájást

Több mint 50 ezer emberrel végzett tanulmányuk eredményeként norvég kutatók megállapították, hogy a koffein egyeseknél fejfájást okoz, míg másoknál megelőzi azt.

2009.08.17 13:30MTI

Az eredeti tanulmányt a Journal of Headache and Pain című szaklapban tették közzé a trondheimi Norvég Tudomány- és Technológiai Egyetem (NTNU) kutatói. Vizsgálataikat összegezve megállapították, hogy azok az emberek, akik naponta nagy mennyiségben fogyasztanak koffeint, nagyobb valószínűséggel szenvednek alkalmi fejfájásoktól, mint azok, akik kevés koffeint vesznek magukhoz.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy azoknak, akik kevés koffeint fogyasztottak, nagyobb eséllyel volt krónikus fejfájásuk (vagyis egy hónapban 14 vagy ennél több napon jelentkezett a fejfájás). Megjegyezve, hogy nem találtak kézenfekvő okot a tapasztalt különbségekre, a kutatók azt tanácsolják az alkalmi fejfájástól szenvedőknek, hogy csökkentsék a koffein mennyiségét. A krónikus fejfájással küszködők viszont talán mérsékelhetik fejfájásaik gyakoriságát és erősségét, ha koffeint tartalmazó italt isznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.