Átkos koffein

Kevesebb kávé az egészségesebb babákért

A várandós kismamáknak a minimumra kellene csökkenteniük a kávé-, tea- és kólafogyasztásukat, mivel egy új, hétfőn megjelent tanulmány szerint összefüggés van a koffeinbevitel és az alacsony születési súly között.

2008.11.05 15:40medipress.hu

Brit kutatók 2635 olyan várandós nőt vizsgáltak, akik terhességük nyolcadik-tizenkettedik hetében jártak, kikérdezték őket étkezési szokásaikról és mérték a nyálukban a koffeinszintet, amikor megjelentek orvosuknál.

Azoknál a nőknél, akiknél a koffeinfogyasztás naponta 100 és 199 milligramm közé esett, 20 százalékkal nőtt az esély, hogy relatíve kisebb súlyú újszülöttet hoznak a világra, mint azok, akik kevesebb, mint 100 milligramm koffeint vittek be naponta. 200-299 milligramm bevitel esetében a kockázat 40 százalékra, 300 milligramm feletti fogyasztás esetén pedig 50 százalékra emelkedett.

A születési súly egy széles körben használt viszonyítási pont az egészség megítélésében, különösen ha cukorbetegség vagy szívbetegség van jelen. Egy átlagos csésze kávé körülbelül 100 milligramm koffeint tartalmaz, a tea körülbelül a felét, azonban a koncentráció változhat az elkészítés módjától és a termék márkájától függően.

A koffein továbbá jelen van még a kólában, a csokoládéban és egyes kábítószerekben. A British Medical Journal online számában megjelent úgynevezett CARE-vizsgálat szerint ésszerű lenne azt tanácsolni a nőknek, hogy már a fogantatás előtt csökkentsék a koffeinfogyasztást és a terhesség során is tegyenek így.

Egy korábbi kutatás kiderítette, hogy a koffein könnyen átjut a méhlepényen keresztül a magzatba, azonban az alacsony születési súllyal való összefüggés nem teljesen világos, mivel olyan tényezőket is számításba kell venni, mint az alkoholfogyasztás vagy a dohányzás. Ez az első olyan tanulmány, amely a teával is foglalkozik, amely a nők koffeinbevitelének 60 százalékárt felelős.

Nagy-Britannia Élelmiszerszabvány-Hivatala honlapján közzétette, hogy a várandós nők számára javasolt koffeinbevitelt a tanulmány fényében napi 300 milligrammról 200 milligrammra csökkentette – ez megfelel körülbelül két csésze kávénak.

Ez az új javaslat nem azt jelenti, hogy a várandós nőknek teljesen le kell mondaniuk a koffeinről, hanem egyszerűen csak vigyázniuk kell, hogy ne fogyasszanak túl sokat. Hangsúlyozzuk, hogy a kockázat valószínűleg nagyon kicsi” – jelentette ki a Hivatal vezető tudósa, Andrew Wadge.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.