Kávé a szellemi frisseséghez

Agyvédő napi koffeinadagunk

A kávé hozzájárul szellemi frissességünk megőrzéséhez, mert csökkenti a koleszterin káros hatását szervezetünkre - állítják amerikai kutatók.

2008.04.04 19:16MTI

A kávéval kapcsolatban már korábban is felmerült, hogy fogyasztása mérsékli az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. Egy amerikai kutatócsoportnak a Journal of Neuroinflammation című szakfolyóiratban megjelent tanulmánya ad lehetséges magyarázatot ennek okára.

Az úgynevezett agy-vér gát az a szűrőrendszer, mely megvédi az agyat a véráramban keringő potenciálisan káros vegyszerektől. Korábbi tanulmányok azt bizonyították, hogy a vér magas koleszterinszintje "lyukacsossá" teszi ezt a szűrőrendszert, ami által érzékenyebbé válik az agy a káros hatásokra.

Az Észak-dakotai Egyetem kutatói nyulakon végzett kísérletükben napi egy kávét adtak az állatok egyik csoportjának. Koffeintartalmú étrendkiegészítővel tizenkéthetes, koleszterinben gazdag étrend nem károsította annyira a kísérleti nyulak agy-vér védőgátját, mint a "nem kávézó" kontrollcsoportét.

A "biztonságos drognak" számító, könnyen elérhető koffeint alkalmazni lehetne neurológiai rendellenességek terápiás kezelésében is - véli Jonathan Geiger, a tanulmány vezető szerzője. A kutatók szerint napi egy adag kávéban annyi koffein van, amennyi elegendő az agy védekezőrendszerének megóvásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.