A hölgyek egyedül jobban bírnak...

A nők rosszabbul alszanak férfiak mellett

Bár a nők vágynak rá, hogy a szeretett férfi mellett hajtsák álomra a fejüket, valójában azonban rosszabbul alszanak a partnerük mellett, mint külön ágyban.

2008.02.09 19:52ideal.hu

Ez derült ki nemrég egy tanulmányból, ami az amerikai Alvás és bioritmus című folyóiratban jelent meg. Osztrák és ausztrál kutatók is kiderítették, hogy ha egy pár együtt alszik, a férfiak álma zavartalanabb, mint a nőké. A teszthez tíz, egymás mellett elkötelezett, 21 és 31 év közötti párt kértek meg arra, hogy viseljenek egy aktigráfnak nevezett eszközt a csuklójukon otthon alvás közben.

A karórára emlékeztető szenzor figyeli az alvás alatti mozgást, és rögzíti az alvás és az ébrenlét szakaszait. Kiderült, hogy amikor a nők a párjuk mellett alszanak, alvásuk sokkal töredezettebb, mint amikor egyedül alszanak. A férfiak viszont párjuk mellett alszanak jobban, mint egyedül. A nők közös ágyban előforduló alvászavarainak egyik oka az, hogy a férfiak jelentős része horkol, a másik viszont a két nem agyműködése közötti különbség.

A párkapcsolatban vagy családban élő nőknek ősidők óta többször fel kell kelniük éjszakánként kisbabájukhoz. A férfiak ellenben a felmérések szerint jobban függenek a szoros kapcsolatoktól, mint ahogy azt bevallják. Ezek után nem csoda, hogy több pár alszik külön, mint azt gondolnánk: az Egyesült Államokban például a párok 23%-a, Kanadában 34%-a. Idősebb párokat vizsgálatakor, megbízhatatlanabb lett volna az eredmény, mert a férfiak horkolása idővel súlyosbodik, és különféle betegségek is zavarhatják az alvást mindkét nemnél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.