A tartós kapcsolat titkai

A dohányzási szokásunknak (is) köszönhető a tartós párkapcsolat?

Hogyha olyan partnert szeretne, akivel 'boldogan élnek, amíg meg nem halnak', az ausztrál kutatóknak van egy tanácsuk: olyasvalakit keressen, akivel megegyeznek a dohányzási szokásaik.

2009.07.20 15:43medipress.hu

Egy állami felmérés 2001 és 2007 között gyűjtött adatait felhasználva ausztrál egyetemi kutatók 2482 párt vizsgáltak a kapcsolat tartósságát befolyásoló tényezőket keresve. Eredményeik szerint ilyen a korkülönbség: azok a párok, ahol a férfi a nőnél egy évvel fiatalabb, illetve maximum három évvel idősebb, fele olyan arányban szakítottak, mint ahol kilencnél több évvel idősebb, vagy kettőnél többel fiatalabb.

Azt is kimutatták, hogy hosszútávú kapcsolatra van esély, ha annak indulásakor a férfi már legalább 25 éves, és hogyha a felek véleménye megegyezik abban, hogy szeretnének-e gyerekeket. Azoknak a férfiaknak, akiknek a szülei elváltak, kevésbé stabilak a kapcsolataik. Ugyanez érvényes a munkanélküli férfiakra is, merthogy a pénz is számít: az alacsony jövedelmű párok nagyobb arányban szakítanak, mint az átlagos, vagy magas bevételűek.

A dohányzási szokások meghatározó szerepére utal az, hogy azokban a kapcsolatokban, ahol az egyik fél dohányzott, a másik pedig nem, ott a nemdohányzó párokhoz képest 75 százalékkal nagyobb volt a szakítási arány. Érdekes módon a vallásosság, az iskolai végzettség és az alkoholfogyasztási szokások nem játszottak szerepet a kapcsolat tartóssága szempontjából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.