A rossz kapcsolat az ellenkezőjét váltja ki

A boldog párkapcsolat csökkenti a munkahelyi stressz hatását

A boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolat csökkenti a munkahelyi stressznek az egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatását egy svéd tanulmány szerint, amelynek eredményeit a héten ismertették.

2009.06.06 17:15MTI

"A páros élet csökkenti az effajta stressz következményeit. Ha azonban a kapcsolat rosszul működik, a negatív hatások növekszenek" - fejtette ki a tanulmány vezetője, Ann-Christine Andersson Arnten, a göteborgi egyetem doktoránsa. A nehéz, bonyolult kapcsolatban élő nők sokkal inkább ki vannak téve a szorongásnak, a stressz fizikai következményeinek és az álmatlanságnak, mint azok a nők, akik boldognak találják házaséletüket - áll a 900 férfi és nő megkérdezésével készült tanulmányban.
 
A férfiak körében a depresszió, a szorongási rohamok vagy más, stresszel kapcsolatos reakciók azokat sújtják leginkább, akik közepesnek értékelték a párkapcsolatukat - érdekes módon kevésbé azokat, akik rossznak vagy jónak nevezték a szerelmi viszonyukat. "Ez azzal magyarázható, hogy azok, akiknek közepes az érzelmi kapcsolatuk, nagy nyomás alatt állnak, hogy erőfeszítést fejtsenek ki a viszony javítása érdekében. Míg ha a kapcsolat rossz, azt mindössze konstatálják, és azt hiszik, hogy nincs mit tenni" - írta Andersson Arnten a tanulmány összegzésékor. 

A vizsgálat szerint a mindennapi élet - néha jelentéktelen, ám rendszeres - stresszhelyzeteinek hatásai diszkréten és eleinte észrevétlenül jelentkeznek. A stressznek kitett ember mindaddig alkalmazkodik a változásokhoz, amíg olyan egyensúlyhiányos helyzetbe nem kerül, hogy jelentős erőfeszítésekre lenne szüksége a napi stressz leküzdéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.