Kifog rajtunk az új vírus!

A H1N1 vírus már ellenáll az egyik Magyarországon is kapható gyógyszernek

A H1N1 vírus már ellenáll az egyik ellene javasolt gyógyszernek - közölte honlapján az Egészségügyi Világszervezet. A szer Magyarországon is kapható.

2009.07.14 11:33MTI

 A tájékoztatás szerint a WHO felhívást tett közzé a honlapján, amelyben közölték, hogy a H1N1 influenza kezelésére ajánlott gyógyszerek közül az oseltamivir tartalmú szerrel szemben rezisztens (ellenálló) vírusokat izoláltak, azaz a kórokozók körében elkezdett kialakulni a rezisztencia. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a rezisztens vírusok a másik, a zanamivir tartalmú antivirális (vírusellenes) szerrel szemben érzékenyek, vagyis a szer elpusztítja őket.

    A WHO korábban két gyógyszert ajánlott a betegség kezelésére, az oseltamivir és a zanamivir tartalmú antivirális szereket. Magyarországon nyár közepétől már a zanamivir tartalmú készítmény is elérhető a patikákban. A WHO jelentése szerint Dániában, Japánban, Kínában, sőt már az Egyesült Államokban is olyan H1N1 vírusokat találtak, amelyek rezisztensek az oseltamivir tartalmú antivirális készítményre. Ezeket a vírusokat három olyan betegnél izolálták a szakemberek, akik súlyos tüneteket mutattak.

Ugyanakkor, miközben a kórokozók rezisztensek voltak az oseltamivirre, a zanamivir tartalmú antivirális készítményre érzékenyek voltak. A WHO emiatt egyelőre nem módosítja a H1N1 betegség kezelésére vonatkozó klinikai ajánlásait.

    Jelenleg Magyarországon mindkét szóban forgó antivirális készítmény patikai forgalomban van.

    Az új influenza elleni magyar oltóanyag augusztus közepére készülhet el leghamarabb a Népszabadság múlt szombati híre szerint. Már megindult az oltóanyaggyártás, az úgynevezett preklinikai vizsgálatokra azonban még nem került sor - napokon belül megkezdődhetnek viszont a tengerimalac-kísérletek -, és természetesen a klinikai kipróbálás is hátravan még. Ebből tehát legkorábban augusztus közepére lehet használható vakcina, akkor kezdődhet meg a Magyarország számára szükséges mennyiség felhalmozása - mondta a gyártó Omninvest szóvivője a napilapnak.
 
       Már legalább öt világcég rendelkezik hatékonynak tűnő oltóanyaggal. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra számít, hogy Európában a betegség az emberek húsz százalékát fertőzheti meg, a tervek szerint ennél több embert kell beoltani - írta a Népszabadság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.