Huszonkettőre emelkedett a betegek száma

Egyre több az új influenzás megbetegedés Magyarországon

Huszonkettőre emelkedett az új influenzavírus által okozott megbetegedések száma Magyarországon, miután az elmúlt 24 órában egy újabb ilyen esetet igazoltak

2009.07.07 19:23HavariaPress

Hazánkban május 29-én észleltek először új influenzának betudható megbetegedést, ezt követően a múlt hét végéig 21-re emelkedett az igazolt megbetegedések száma. Tegnap három gyanús beteg vizsgálata során egy fiatal felnőtt férfinál ugyancsak beigazolódott az influenza A(H1N1)v vírus kóroki szerepe. A beteg tünetei múlt pénteken kezdődtek: láz, végtagfájdalom miatt jelentkezett a László Kórház ambulanciáján, ahol légúti mintát és vért vettek tőle.

Az ambuláns ellátás után a beteget otthonában különítették el, állapota jelenleg kielégítő. A Magyarországon eddig észlelt 22 új influenzás eset közül májusban egy, júniusban 12, júliusban pedig ezidáig 9 fő megbetegedése igazolódott. A betegek közül 15 férfi, 7 nő, a legfiatalabb beteg 2 éves, a legidősebb 55 éves volt; átlagéletkoruk 28 év. A megbetegedések döntő többsége a fővárosban fordult elő, mindössze 1-1 esetet jelentettek Baranya illetve Heves megyéből.

A felderített betegek közül 11 fő külföldön – döntően az Egyesült Államokban, kisebb részben az Egyesült Királyságban vagy Uruguayban – fertőződőtt, tizenegyen pedig már idehaza kapták el a fertőzést. Közülük mindössze négy beteget ápoltak kórházban a hatékony gyógyszeres kezelés megkezdése, illetve megfigyelés céljából, de jelenleg már senki sincs kórházban; súlyos szövődmény – például tüdőgyulladás – egyikük esetében sem jelentkezett. A május, júniusi betegek valamennyien meggyógyultak, a júliusban megbetegedettek állapota stabil.

A megbetegedések közül nyolc egy munkahelyen fordult elő: egyikük ugyanis, aki még külföldön fertőződött, többeket fertőzött meg a vele együtt dolgozók közül. Az egyik dolgozó családtagjai között három további megbetegedést derítettek fel, egy beteg pedig egészségügyi dolgozó volt, aki munkavégzés közben az egyik betegétől fertőződött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.