Egészséges étrenddel tovább élhetünk

Hosszabb élet: több mediterrán fogást az asztalra!

Egészséges étrenddel hosszabban lehet élni - akármilyen elcsépelten is hangzik, tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy étrendünk befolyásolja, meddig élhetünk.

2009.07.13 08:41medipress.hu

Asima Kant, a new yorki Városi Egyetem Queens College dietetika professzora több, mint 350 ezer férfi és nő adatait elemezte az étkezési szokások és a halálozási kockázat közötti összefüggés szempontjából. A résztvevőket aszerint osztották öt csoportba, hogy mennyire követték az Amerikai Dietetikai Szövetség irányelveit. Az irányelveket leginkább követők csoportjában a halálozás kockázata 20-25 százalékkal volt alacsonyabb, a nők esetében jobban csökkent a rizikó, mint a férfiakéban.

A kutatók az egészséges étrend hat komponenséről kérdezték a résztvevőket: zöldségekről, gyümölcsökről, zsírszegény tejtermékekről, teljes kiőrlésű gabonából készült termékekről, sovány húsokról és szárnyasokról, valamint a zsírokról. Nem tökéletes étrenddel is lehetett maximális pontszámot elérni. „Nem kell mindent pontosan az irányelvek alapján csinálni, hogy az jó hatással legyen az egészségünkre” – mondta el Kant, megjegyezve, hogy a második legmagasabb pontszámú csoportban is alacsonyabb volt a halálozás kockázata.

A hosszabb élettartam összefügg a mediterrán étrend bizonyos elemeivel is

A mediterrán étrend összetevői közül a több zöldség, gyümölcs, csonthéjas, hüvelyes és olívaolaj, illetve mérsékelt mennyiségű alkohol fogyasztása, valamint a túlzott hús- és alkoholfogyasztás kerülése összefüggést mutat a hosszabb élettartammal, míg a sok hal, tengeri herkentyű és gabonaféle fogyasztása nem.

Prof. Dimitrios Trichopoulos, a Harvard Egyetem Közegészségtani intézetének tanára elmondta, hogy több mint 23.000 férfit és nőt vontak be a vizsgálatba, akiknek 8,5 éven keresztül követték az állapotát, beleértve dohányzási szokásaikat, fizikális aktivitásuk mértékét, valamint a rákos megbetegedések, a cukorbetegség és a szívbetegségek előfordulását.

Trichopoulos professzor szerint a mediterrán étrend élettartamot megnövelő hatásának fő okai a mérsékelt alkoholfogyasztás (leginkább bor formájában, melyet az étkezésekhez fogyasztanak), kevés hús és húskészítmény, viszont sok zöldség, gyümölcs, csonthéjas, olívaolaj és hüvelyes fogyasztása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.