A vízimolnárok aprítottak tésztát a lébe

Kétezer bográcsban rotyogott a halászlé a bajai halfőző fesztiválon

Mintegy kétezer bográcsban rotyogott a halászlé szombaton Baján, a tizennegyedik halfőző fesztiválon, a város főterén, a Petőfi-szigeten és a környező utcákban.

2009.07.12 19:35MTI

Magyarország mellett Horvátországból, Franciaországból, Németországból, az Egyesült Államokból, és Ausztráliából is érkeztek érdeklődők a népünnepélyre - tájékoztatta az MTI-t a program főszervezője. Bócsa Barnabás elmondta, összesen mintegy tíz-tizenkét tonna halat - zömében pontyot - és több mázsa pirospaprikát használnak fel a "hivatalos" halfőzők, de a helybeli házaknál ilyenkor legalább két-háromszor ennyi üstben készül a halászlé.

Baja a hajdani halászok és vízimolnárok ősi hagyományait őrzi ezzel rendezvénnyel
- mondta az ünnepélyes megnyitón a város polgármestere, Révfy Zoltán.

A finom falatok után mozogni vágyók még vasárnap is focimeccseken, vagy éppen streetball-gálán vehetnek részt. Karikatúra-kiállítás, kézművesvásár, továbbá kalandpark és a bor- és pálinkautcában kínált kóstolók színesítik a fesztivál programjait. Tizennégy éve, Baja várossá válásának 300. évfordulóján rendezték meg először a halfőző fesztivált - akkor "mindössze" 300 kondérban készült a finomság. A fesztivál azóta hamisítatlan népünnepély, ahol a résztvevők nem versengenek egymással, így eredményt sem hirdetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.