A vízimolnárok aprítottak tésztát a lébe
Kétezer bográcsban rotyogott a halászlé a bajai halfőző fesztiválon
Mintegy kétezer bográcsban rotyogott a halászlé szombaton Baján, a tizennegyedik halfőző fesztiválon, a város főterén, a Petőfi-szigeten és a környező utcákban.
2009.07.12 19:35MTIMagyarország mellett Horvátországból, Franciaországból, Németországból, az Egyesült Államokból, és Ausztráliából is érkeztek érdeklődők a népünnepélyre - tájékoztatta az MTI-t a program főszervezője. Bócsa Barnabás elmondta, összesen mintegy tíz-tizenkét tonna halat - zömében pontyot - és több mázsa pirospaprikát használnak fel a "hivatalos" halfőzők, de a helybeli házaknál ilyenkor legalább két-háromszor ennyi üstben készül a halászlé.
Baja a hajdani halászok és vízimolnárok ősi hagyományait őrzi ezzel rendezvénnyel - mondta az ünnepélyes megnyitón a város polgármestere, Révfy Zoltán.
A finom falatok után mozogni vágyók még vasárnap is focimeccseken, vagy éppen streetball-gálán vehetnek részt. Karikatúra-kiállítás, kézművesvásár, továbbá kalandpark és a bor- és pálinkautcában kínált kóstolók színesítik a fesztivál programjait. Tizennégy éve, Baja várossá válásának 300. évfordulóján rendezték meg először a halfőző fesztivált - akkor "mindössze" 300 kondérban készült a finomság. A fesztivál azóta hamisítatlan népünnepély, ahol a résztvevők nem versengenek egymással, így eredményt sem hirdetnek.