Új lehetőség a kóros elhízás ellen?

Csökkenti az étvágyat egy agyi molekula

Az Imperial College London kutatói nemrég felfedeztek egy új étvágycsökkentőt, amelynek hatásait a sikeres állatkísérletek után hamarosan embereken is kipróbálnák - A tudósok szerint az anyag új utakat nyithat a kóros elhízás elleni küzdelemben.

2009.06.14 13:30medipress.hu

Az anyag, a prokineticin 2 egy nemrég felfedezett jelző molekula, ami természetes állapotában az agyban található, és az éhség kialakulásáért felelős.

A kísérletek során a kutatók öt napon keresztül kezeltek sovány és elhízott egereket a PK2-vel. A kísérletek végén mind a két csoport tagjai majdnem 5 százalékot vesztettek addigi testsúlyukból.

"Ez több, mint amit a jelenlegi műtét nélküli testsúlycsökkentő kezelésekkel el tudunk érni" - nyilatkozta Waljit Dhillo, a kutatás vezetője.

A kutatók szalinban oldott PK2-vel kezeltek összesen 12 egeret, akik ezek után egy napig azt ettek amit akartak. A kontrollcsoport tagjainak csak egyszerű szalin injekciót adtak.

Az adatok szerint a PK2 csoportba tartozó egerek sokkal kevesebbet, az első órában mintegy 86 százalékkal kevesebbet ettek. A PK2-nek nincsen semmilyen jelenleg ismert káros mellékhatása.

A kutatók a későbbi emberi felhasználás érdekében módosították a szert, így az már az inzulinhoz hasonlóan a gyomorba is beadható.

"Az eredményekből egyértelműen látható, hogy a PK2 csökkenti az étvágyat, így reméljük, hogy hamarosan emberek millióinak segíthetünk így lefogyni"
- nyilatkozta Dr. Dhillo.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.